Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Потпуни хаос у Европи – људи ће изаћи на улице! ПУТИН САВРШЕНО УПРАВЉА КРИЗОМ!

Цена струје је, у Европи, од почетка године, нагло скочила. Постојала је бојазан да домаћинства неће моћи да плате своје обавезе.

Са друге стране, Русија ограничава испоруке гаса преко Пољске и Украјине, а вредност новембарских фјучерса, у главном холандском чворишту ТТФ, у уторак, достигла је рекордних 1.303 долара за хиљаду кубних метара, што је повећање од 550% у односу на прошлу годину, пише ТВП.Инфо, Пољска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Посматрамо како се Путин поново окренуо политичким уцењивањима преко гаса. Централна Европа има искуство у овој области, због чега смо упозорили западне земље и европске власти на такве ризике. Нису нам веровали, али сада се сви суочавамо са тим”, изјавио је европски посланик Збигњев Kузмјук.

„Немачка је по сваку цену желела да изгради и покрене Северни ток 2, а сада Путин покушава да обезбеди да се већ изграђеном гасоводу омогући да ради ван оквира тренутног европског законодавства, односно Трећег енергетског пакета. Проширене су норме створене за очување конкуренције и обезбеђивање једнаких услова за све учеснике на тржишту“, додаје он. Посланик је говорио о овом проблему, укључујући и свој говор у Европском парламенту.

Одговорност је првенствено на Берлину

Kузмјук верује да Русија жели да постигне такво повећање цена где ће људи примати рачуне у износима двоструко већим него прошле године.

“Грађани ће изаћи на улице, а Путин ће бити одушевљен, јер ће се Европска унија изјаснити да је у вези са избијањем кризе потребно омогућити Русији да снабдева гас преко Северног тока. Одговорност сносе Берлин и Ангела Меркел, која је довела до оваквог развоја догађаја“, напомиње, рекавши да ће ЕУ морати да учини уступке.

Немачка разуме да ће, када се покрене Северни ток 2, постати велико гасно чвориште. Делујући као посредник, зарадиће велики новац од продаје сваког кубног метра сировине, а истовремено ће за своју економију добијати гас по повољнијим ценама од других земаља.

„Немачка је одувек била заинтересована за побољшање конкурентности, јер је на другом месту на листи светских извозника, после Kине. Трошкови електричне енергије саставни су део цене сваког производа, па су ниски трошкови производње кључни за Немце”, каже европски посланик.

Најновији догађаји показали су да се Владимир Путин не плаши да уцењује чак и Немачку. „Раније је користио систем уцењивања против Украјине, или Пољске, али сада видимо да се на исти начин понаша и против Берлина“, наглашава Kузмјук.

Цена Армагедона у Европи

Према речима политичара, ситуација “на тржишту гаса западних земаља почиње да личи на Армагедон”. „Ако цене заиста расту тако брзо, електране неће имати услове за рад, а домаћинства неће моћи да се наплаћају струје, доћи ће до катастрофалне ситуације и Европска унија ће се предати“, упозорава он.

Kузмјук додаје да Пољска још има неколико адута: два пољска предузећа дозволила су процес сертификације Северног тока 2, а Суд ЕУ донео је пресуду у складу са пољским интересима за гасовод ОПАЛ, и можда ће ова правосудна стратегија бити искоричћена.

Показало се да су трошкови изградње Северног тока 2 много већи од трошкова предвиђених пројектом, па ће период враћања бити одложен.

„Ако се немачки орган за сертификацију и Европска комисија буду придржавале норми Трећег енергетског пакета, тренутак почетка испоруке овим гасоводом биће одлаган месецима, ако не и годинама. Задржаћемо чврст став по овом питању, али главни алати, нажалост, нису у нашим рукама”, закључује Kузмјук.

 

Извор: Webtribune.rs