Србија

Србија гради војни аеродром? Хитно се огласила премијерка Брнабић!

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да се почетак изградње аеродрома у Требињу, који ће финансирати Србија, очекује следеће године.

Истакла је да је он од велике важности не само за Републику Српску, већ за регион.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање новинара у Мостару да прокоментарише спекулације да ће тај аеродром бити војни, Брнабићева је одбацила те тврдње.

„Никада до сада нисам чула да би аеродром могао бити војни, то ће бити аеродром који ће бити у корист свима“, рекла је она.

Навела је да се почетак изградње очекивао и ове године, али да је он померен због кризе изазване коронавирусом. Истакла је да је тај аеродром важан за Требиње, Републику Српску, али и за БиХ која ће добити још један аеродром, као и за Хрватску која ће добити додатне туристе за своје приморје.

„Сматрам да ово јесте пројекат од регионалног значаја. Ја сам поносна и драго ми је што Србија има економску моћ и снагу да инвестира у један такав пројекат“, рекла је Брнабић.

Додала је да се ускоро завршава експропријација земљишта за тај пројекат, а да онда следи израда пројектно-техничке документације која је почела.

О Бук БИјела: „Правила морају бити иста за све“

Премијерка је изјавила и да се очекује одлука Уставног суда у БиХ поводом изградње хидроелектране Бук Бијела, коју финансира Србија, а да се до тада настављају припремни радови.

Одговарајћи на питање о застоју на изградњи хидроелектране Бук Бијела због несугласица око Србије и БиХ, и оптужба које долазе из БиХ да Србија на тај начин “узурпира” њихову имовину, Брнабићева је рекла да је концесија тог пројекта урађена као и све претходне у тој земљи.

“Ја као неко ко је прагматичан политичар, не видим зашто би ту било проблема. Мислим да је то један значајан енергетски ресурс за Републику Српску и Босну и Херцеговину, посебно у време када имамо енергетску кризу и тек се спрема та енергетска олуја у Европи. Што више имамо наших извора енергије, то боље, посебно зато што је та хидроелектрана зелени извор енергије”, поручила је Брнабићева.

Истакла је да је концесија за тај пројекат добијена на исти начин као што су добијане све остале у БиХ, додајћи да се о таквој концесији разговарало пре неколико година и са партнером из Немачке.

На питање новинара да прокоментарише то што за тај пројекат не постоји сагласност државе БиХ, већ само једног ентитета у тој земљи, Брнабић је казала да су сви такви пројекти добијали концесије само од локалне власти. Истакла је да је Србија урадила правну анализу и да је у тим анализама утврђено да постоји бар 100 пројеката који су добијени на тај начин.

“Ако постоји правна несигурност са овом концесијом, то значи да постоји проблем са свим концесијама које су даване. То доприноси правној несигурности која није добра за пословни амбијент било кога, не само за инвестиције из Србије. Правила морају бити иста за све”, закључила је Брнабићева.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг