Здравље

Стигло упозорење! ВИРУС ЈЕ ПОНОВО МУТИРАО? Нови симптоми, другачији развој болести, а ни деца нису поштеђена! Ево шта треба да знате!

КАО да нам рекордан број заражених од почетка пандемије није довољан, лекари примећују и да се делта сој другачије манифестује у клиничкој слици пацијената.

Пријављују и нове симптоме и атипична стања код заражених. Један од страшнијих информација јесте и да се процес напредовања болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За свега седам дана од почетка болести пацијенти улазе у средње тешку форму, а у наредних седам дана већ су на респиратору. Ако су невакцинисани, никаква терапија не помаже – умиру. Тога досад није било. Али делта сој је потентнији од свих претходних – рекла је др Владанка Стефановић, анестезиолог из КБЦ Звездара, на улазу у ову болницу која је пети пут у ковид систему.

У претходним таласима, 15 дана је трајала инкубација, па 15 дана клиничка слика са лакшим симптомима. Имали смо месец дана, а сада се тај период скратио напола, објаснила је она.

– Уколико пацијенти имају малигна обољења, имунодефицијенцију, хипертензију, дијабетес, кардиоваскуларне болести или хронична обољења плућа, гојазност, преко 60 година, плус мушкарци више оболевају и на све то су невакцинисани, онда једноставно ништа не може да се уради – прича др Стефановић.

Људи се жале на стомачне проблеме, а позитивни су

Да је вирус можда поново мутирао указао је доктор Александар Стојановић, директор Дома здравља „Др Милутин Ивковић“. Он је указао да у пракси све чешће долазе људи који се жале на стомачне проблеме, а заправо су позитивни.

– Вирус је поново мутирао. Људи који су током јула, августа и септембра долазили са летовања, углавном из Црне Горе, имали су проблема са стомачним тегобама – рекао је он и додао да се у последњих 10 дана много њих јави свом лекару у дому здравља са проблемима са стомаком и дехидратацијом, да би се потом испоставило да су позитивни, те се они из зелене зоне премештају у црвену.

Иако, су се до сада као главни симптоми спомињали температура, малаксалост и глобоља, чини се да су им се придружили и стомачни проблеми.

– Вирус сада делује и на стомачне проблеме. Мој апел је већ два дана да сви пацијенти који осете било какве тегобе не чекају по два, три дана да их то прође код куће, већ да дођу у дом здравља који је прва линија фронта ковида – рекао је он, рекавши да је 90 одсто тих људи који долазе позитивни заправо невакцинисани грађани.

Нови симптом и код најмлађих

Такође, један нови симптом је постао карактеристичан у последње време и код најмлађих, а то је главобоља. Иако клиничка слика код деце углавном није забрињавајућа, главобоља уз високу температуру може бити добар индикатор за присуство вируса код малишана.

– Симптоми нису драстични у смислу да нема ту високе температуре. Углавном буде цурење носа, кашљуцање и доминтантан симптом код све деце која су била сумњива на ковид је била – главобоља. Та деца нису лоше, нема неких тешких клиничких слика. Нема упорних температура ни промена на плућима. Доброг су општег стања, али морају да буду у изолацији и морамо да их контролишемо редовно – рекао је доктор Дејан Јонев, педијатар у Дому здравља „Др Симо Милошевић“.

Он напомиње да се и деца углавном и опораве за две недеље и немају последице на плућима.

Мада, понекад код мање деце, оно што је специфично, чак нема ни те температуре и никада не бисте ни посумњали да имају ковид да им родитељи нису заражени – испричао је др Јонев.

 

Извор: Блиц.рс