Србија

Стравично! САМО ОН ЈЕ МОГАО ДА УБИЈЕ ПОРОДИЦУ ЂОКИЋ: Судски вештак објавио детаљан профил, једна ствар је посебно језива!

Планирање и реализацију монструозног убиства Горана (57), Гордане (56) и Лидије Ђокић (26) из Алексинца чија су спаљена тела пронађена 2. октобра у атару села Моравац, могао је да учини само неко ко има психопатску структуру личности и ко је већ био у затвору због кривичних дела, сазнаје “Блиц”.

Др Јелена Младеновић, специјалиста неуропсихијатрије и судске психијатрије у Специјалној психијатријској болници у Горњој Топоници каже за „Блиц“ да овакав злочин не може да почини свако и да би према форензичкој психијатрији то била личност која или болује од неке душевне болести па то чини из психопатолошких садржаја или се ради о психопатској личности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Што се тиче личности која би убила целу породицу ви ту можете увек да рачунате или на болесну или на психопатску личност. Према информацијама доступним из медија делује да је злочин добро организован и припремљен тако да просто не верујем да је болестан човек могао да реализује убиство на тај начин. Чињеница је да су и тела и аутомобил и упаљени бензином и да су били сакривени на неком неприступачном терену. Све то говори у прилог томе да су и убиство и уклањање трагова почињени на неки организовани начин што искључује болесну особу. Највероватније се ради о психопатској структури личности, објашњава је за „Блиц“ др Младеновић која је и начелница на одељењу судске психијатрије у болници у Горњој Топоници.

Она оцењује да би се могло очекивати да је починилац оваквог безобзирног злочина већ био у затвору због кривичних дела.

– Очекивало би се да је неко ко је ово урадио већ био у затвору, да је неко ко већ има искуство са чињењем кривичних дела. Психопатске личности не презају од последица само да остваре циљ а такође, имају веома мало кајања за своје поступке. Психопате јесу безобзирне, манипулантне, лабилне, умеју и нагло одреагују, мада овде ми не личи да је било афективне ситуације. Те личности су нижих егопотенцијала, лоше оформљене личности које су веома емоционално лабилне, које могу врло лако да одреагују изменом расположења, ниског фрустрационог прага и које су проманипулантне, како у изјавама, тако и у поступцима, које врло често крше моралне и социјалне норме. Ми видимо на основу криминалистичке евиденције да су осуђивани, да је било дисциплинских поступака, испада у социјалној средини, честих пријава. Они често праве проблеме и у породици, па се пријављују и за насиље у породици. Убити целу породицу је неоправдан чин. Породице убијају психијатријски болесници али цео начин извршења кривичног дела и време потребно да се то учини на неки начин искључује постоајње душевног обољења већ више указује на психопатску личност, појашњава др Младеновић.

Чињеница да је могући извршилац већ робијао, сама по себи не мора да олакша посао истражитеља будући да је данас криминални миље такав да починиоци кривичног дела могу да доћи и из друге земље, могу да учине кривично дело и да се одмах врате у току ноћи и да тако не буду доступни нашој криминалистичкој евиденцији.

Како је „Блиц“ писао, чланови трочлане породице Ђокић – Горан, Гордана и Лидија, последњи пут су живи виђени у недељу 26. септембра када су око поноћи из куће Горанове мајке Стојанке кренули ка Алексинцу. Након што су њихови рођаци два дана касније приметили да да им је породична мењачница затворена, да су телефони недоступни а стан закључан, пријавили су њихов нестанак полицији. Одмах у уторак, када је пријављен нестанак полиција је кренула у опсежну потрагу за несталом породицом која је трајала све до суботе 2.октобра ујутру када је најпре, у атару села Тешица пронађен њихов запаљен аутомобил „фолксваген пасат“, а онда, десетак километара даље, на неприступачном терену у атару села Моравац, одакле су Ђокићи кобне вечери кренули, и њихова спаљена тела. Према незваничним информацијама, Горан и Лидија су убијени са по најмање једним хицем у главу, док је Гордана убијена са два хица – у груди и главу.

О мотиву убиства још увек се само нагађа. Полицијска истрага иде у више праваца и ниједна могућност се за сада не искључује. Горан је био власник мењачнице у Алексинцу па би по једнима мотив могао бити пљачка, јер се причало да увек са собом има велику колиину девиза. Једна од прича је и да су Ђокићи планирали да купе стан за ћерку Лидију у Нишу, те да су због тога имали доста кеша код себе. полиција за сада не искључује као могући мотив ни освету, али и да је неко од дужника убиством целе породице покушао да „обрише“ дуг а да злочин замаскира пљачком, каже наш саговорник. Није било афекта приликом троструког убиства.

Место где су пронађена тела Ђокићи нестала породица Алексинац

Према њеним речима, сложеност и начин извршења тог кривичног дела и временски период извршења тог дела и сакривање трагова, осим што искључују болесног човека као могућег починиоца, искључују и неку врсту афективног убиства јер су трагови уклањани са низом целисходних и сврсисходних радњи које имају за циљ да прикрију починиоца кривичног дела.

-Поремећај личности или психопатија, којих има више врста, није болест, то је специфична структура личности која је сама по себи у потпуности урачунљива и у потпуности пословно способна, сем у неким консталативним факторима, а то је када у стању неке психотичне компликације која може да смањи њихову урачунљивост. Посебно афективно стање са афектима јаког интензитета код оваквог типа личности могу значајно да компромитују њихову урачунљивост. Међутим, онолико колико нам је доступно из медија, то је дело које је на неки начин припремано, добро организовано што искључује афекте јаког интензитета јер је цео низ тих радњи и после тога имао своју сврху а то је да прикрију трагове, да сакрију остатке да они имају времена да се уклоне са места догађаја, објашњава др Младеновић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/ Блиц