Регион Србија

Стравично упозорење! ИЛИ ЋЕ ЗАПАДНИ БАЛКАН УЋИ У ЕУ ИЛИ ЋЕ БИТИ РАТА! Огласио се бивши амбасадор САД

Страхујем да би на Балкану могло доћи до нових сукоба јер ниједан велики проблем још није решен, а ЕУ не пружа помоћ и подршку какву би требало

Ако се Европска унија не прошири и ако у своје чланство не прими све државе Западног Балкана, биће новог рата на том простору, а можда и у читавој Европи!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово драматично упозорење стиже од Вилијама Монтгомерија, некадашњег америчког амбасадора у Србији. Монтгомери наглашава да на Балкану ниједан велики проблем није решен, а да званичници ЕУ, упркос томе, не пружају готово никакву подршку и помоћ региону.

Брисел прави грешку

Амерички дипломата дан после Самита ЕУ-Западни Балкан на Брду код Крања, после којег је поручено да државе Западног Балкана неће постати пуноправне чланице Европске уније ни 2030. године, упозорава да Балкан више није у фокусу европских политичара, а то би могло да се покаже као фатална грешка.

– Страхујем да би на Балкану могло доћи до нових сукоба с обзиром на то да ниједан од великих проблема на овом простору није решен. Регион Балкана је деведесетих година прошлог века био главно место у свету на које су амерички челници усмеравали пажњу, а данас више није тако, што никако није добро – истиче Монтгомери и додаје да Европска унија самој себи даје аутоголове.

– Не верујем да државе на Западном Балкану могу саме да реше међусобне проблеме, јер су на свим странама осећања тако узбуркана да се решења чине немогућим. Европска унија, притом, не пружа помоћ и подршку какву би требало за регион, а Балкану је потребна пуна подршка Запада, Сједињених Америчких Држава и Европске уније да би с временом дошло до коренитих, суштинских промена – наглашава Монтгомери.

Коментаришући све ове наводе, али и шокантну поруку званичника ЕУ да Западни Балкан неће ући у европски савез ни до краја ове деценије, дипломата Зоран Миливојевић каже да Брисел константно прича о европској перспективи Балкана, али да то ипак остаје само празна прича.

– То што се у декларацији из Крања помиње европска перспектива јесте само стандардна формула која нема садржаја. Земљама региона поручено је да јачају односе, решавају отворена питања између себе, па, ако буде и када буде проширења, они ће нас се сетити… Сада је, дакле, потпуно јасно да улазимо у период стављања питања проширења по страни и инсистирања на питањима која су у овом тренутку за ЕУ приоритетна, као што су унутрашња ситуација и позиција на глобалном плану везано за питања спољне политике и безбедности – истиче Миливојевић.

Политичке замке

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност оцењује да тешка политичка времена тек предстоје за регион Западног Балкана, посебно за нашу државу.

– Србија улази у изузетно тешка и изазовна времена. Тај предстојећи период биће препун бројних геополитичких замки за нашу државу. Зато нам је сада јединство потребније него икад – апелује Рајић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

Ознаке