Русија Свет

Стравично упозорење! НОВА ОПАСНОСТ ВРЕБА ИЗ РУСИЈЕ! Откривена нова врста короне, може се лако раширити по свету! Ево о чему је реч!

У Русији су забележени појединачни случајеви нове мутације вируса корона АY.4.2 која представља подврсту делта соја, изјавио је шеф научне групе за развој нових метода дијагностике људских болести у Централном научно-истраживачком институту „Роспотребнадзора“ Камил Хафизов.

– Варијанта  AY.4.2 ‘делта’ соја већ је откривена у Русији у изолованим случајевима, показали су резултати секвенцирања генома вируса корона SARS-CoV-2 који се складиште у базу података ‘VGARus’. У појединим круговима нову варијанту називају ‘делта плус’, али тај назив се раније односио на други сој и стога сада долази до одређене забуне – рекао је Хафизов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Хафизова, прилично је велика вероватноћа да ће се нова мутација  AY.4.2 проширити и у Русији и свету.

Учесталост те подврсте се повећава, али експерти сматрају да она није одговорна за континуирани велики број новозаражених сваког дана у различитим земљама – прецизирао је стручњак.

Такође није искључио могућност да та подврста делта соја може да изазове додатни пораст заражавања. Хафизов је истакао да у борби са тим може да помогне само вакцинација, посебно оних који још нису били заражени ковидом 19.

Стручњак је нагласио да су вакцине које се употребљавају у Русији прилично ефикасне и против варијанте  AY.4.2.

– Она се не разликује тако много да би драстично променила способност везивања за антитела. Ако је судити по томе да има мутације у С-протеину, онда је највероватније више повезана са заразношћу, а не са тежином болести – закључио је Хафизов.

Према подацима британских научника, нова мутација вируса корона  AY.4.2 могла би да буде 10-15 одсто заразнија од делта соја.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com/rs.sputniknews.com