Здравље Србија

СТРУЧЊАК УПОЗОРАВА КО МОЖЕ ДА ДОБИЈЕ ТРОМБ НАКОН КОРОНЕ! Један резултат на лабораторијском налазу крије ризик У ОПАСНОСТИ И ДЕЦА

Крвни угрушци као компликација ковида могу да доведу до изненадне смрти, а све је више случајева да се разбољевају и најмлађи.

Срђан Бабић, васкуларни хирург са Института за кардиоваскуларне болести Дедиње за Курир телевизију каже да на срећу не постоји велики број деце са значајним симптомима инфекције вирусом ковида19 па не долази до значајних компликација када су у питању болести срца и крвних судова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На почетку пандемије смо имали такве облике короне да се јављају мождани удари код млађих пацијената који не болују од артеросклерозе, односно болести запушених артерија која доводи до можданог удара. Имао сам и ја пацијенте који не спада у циљну групу, него у млађу популацију“, каже и додаје да су се јавиле и мутације у крви, тј. различите болести крви.

Та мутација се јавља јер је испровоцирана коронавирусом, наводи доктор.

„Колико сам пратио статистику, то су деца од 14 до 16 година. Оно што може да се посматра као последица прележане короне јесте да се смањио број интервенција у циљу превенције можданих удара“, рекао је васкуларни хирург.

На Иституту Дедиње направљено је истраживање код људи оболелих од короне у другој половини прошле године, открио је др Бабић.

„Урадили смо им ултразвук и направили смо анализу који пацијенти су ти који би према резултатима ултразвука могли да имају тромбозу. То су били пацијенти гојазни, са шећерном болешћу или су боловали од хипертензије, а занимљиво је да већина лекара усмерава пацијенте да раде Д-димер, али ако је повишен више од три пута, можемо да претпоставимо да се ради о тромбози“, објаснио је др Бабић и закључио да је тренутно мање пацијената који су развили тромбозу него у периоду пре појаве вакцине као облика имунизације.

Извор: Курир.рс