Свет

Свет у неверици! БАЈДЕН РАЗБЕСНЕО ПУТИНА, ПОСЛАО ЈЕ АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧ НА РУСИЈУ, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО БРУТАЛАН ОДГОВОР!

Драматичан инцидент одиграо се у Јапанском мору у време док трају руско-кинеске војне вежбе, па је амерички разарач „USS Čafi“ очигледно послат да провокацијама поремети те маневре.

Руски председник Владимир Путин жестоко је реаговао након што је недалеко од граница његове земље у Јапанском мору, без икакве најаве, допловио амерички разарач „USS Čafi“ због чега је наредио да из луке на југу Владивостока на њега моментално крене моћни убица подморница „Admiral Tributs“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руско министарство одбране одмах је објавило и видео-снимак акције, што се није допало западним медијима који су пренели како се Путин „срамно хвали звецкањем оружја“, не узимајући, притом у обзир да су САД те које су извеле провокативну акцију.

„Admiral Tributs“ приближио се америчком разарачу на свега 54 метра, што Американци никако нису очекивали, али су се касније здушно трудили да докажу како је читава акција била безбедна и да је „руски извештај о напетим провокацијама, лажан“.

– О овоме се говорило у америчкој морнарици и стручњаци тврде да је акција била безбедна и да је изведена на професионалан начин – наводи британски Дејли мејл и подсећа да се блиски сусрет руског и америчког брода догодио у време док Руска Федерација заједно са Кином учествује у војним маневрима у Јапанском мору.

То су, САД, очигледно желеле да поремете у тренутку док између Москве и Вашингтона влада поприлично напета атмосфера која је, какко наводи Дејли мејл, најнапетија још од Хладног рата. Због тога и не чуди што су блиски сусрети како бродова, тако и авиона две силе све чешћа у последње време.

Према саопштењу Руског министарства одбране, Руси су послали упозорење милијарду долара вредном „USS Čafi“ да се опасно приближио региону где је тренутно у употреби тешка артиљерија. Упркос томе, амерички разарач није променио курс и уместо тога подигао заставе које указују на то да је спреман да са своје палубе пусти да полети војни хеликоптер. То значи да није у стању да промени брзину и курс.

– Будући да су се понашали ван међународних закона који важе за овакве ситуације, „Admiral Tributs“ је заузео курс да истера уљеза из својих територијалних вода – наводи се у саопштењу.

Амерички разарач је курс променио тек кад му се руски брод приближио на мање од 60 метара, а читава напета акција је потрајала око 50 минута.

– У питању је било грубо америчко кршење међународних правила која постоје како би се избегао судар овако моћних пловила – речено је из Руског министарства на чијем је челу Путинов пријатељ Сергеј Шојгу.

С друге стране, из канцеларије портпарола америчке Пацифичке флоте негирани су такви наводи.

– Извештај о наводном потенцијалном судару два брода је лажан – истакао је он и открио америчку страну приче.

– „USS Čafi“ је био на својој рутинској операцији у међународним водама када му се руски разарач изненада приближио на 54 метра и то у тренукту док се наш брод припремао та акцију летења. Све смо надаље извели безбедно и професионално – наведено је у саопштењу и додато да „USS Čafi“ наставља са својим операцијама у складу с међународним законом, као и да ће САД наставити да плове, лете и „оперишу“ свугде где им међународни закон то дозвољава.

У међувремену је руско Министарство одбране позвало америчког војног аташеа због поморског инцидента. Њему је указано на „непрофесионалне акције“ посаде америчког разарача“.

Иначе, Јапанско море није тако често поприште присуства америчких и руских бродова, међутим, пре непуних четири месеца Русија је саопштила како је из тих вода недалеко од своје границе морала да отера и НАТО пловила. Такође, у јуну је један инцидент забележен у Црном мору, након ког је Москва оптужила Уједињено Краљевство да је послало свој разарач Дифендер да провоцира Руску Федерацију уласком у њене територијалне воде недалеко од полусотрва Крима.

Подсетимо, упркос напетим односима, руски председник Путин је прошле недеље изјавио како је успео да са америчким колегом Џоом Бајденом изгради односе на основу којих би надаље две земље могле да се приближе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс