Свет

Свет у неверици! БАЈДЕН ЗБОГ ПУТИНА ОДУСТАО ОД ТЕСТА НАЈМОЋНИЈЕГ ОРУЖЈА! Када је стигла наредба из Беле куће, уследио је ШОК!

Фото: Јутјуб

Амерички портал Политико објавио је сведочења појединих високих званичника САД о догађајима који су непосредно претходили првом званичном сусрету Путина и Бајдена у јуну у Швајцарској.

Амерички председник Џо Бајден толико је стрепео од првог самита са руским колегом Владимиром Путином, који се догодио у јуну у швајцарском граду Женеви, да је наредио да се обустави и дугопланирано тестирање хиперсоничног пројектила само да се шефу Кремља не би гурао прст у око.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То су показали досад тајни извештаји, које је више извора из врха власти САД потврдило новинарки америчког Политика, Лари Селиман. Међу изворима су и један званичник министарства одбране и виши саветник у Конгресу.

Како се тврди, мање од недељу дана пре самита Путин-Бајден, високи функционер Беле куће послао је допис у канцеларију министарства одбране у ком се захтевало да буде померен дугопланирани тест америчког хиперсоничног оружја „како се не би подизале тензије с Москвом“.

Бајден се тада спремао за тешке разговоре с руским колегом и званичници из врха САД су били забринути да лансирање тако провокативног оружја може само да појача тензије и пошаље погрешан сигнал Путину, па чак и доведе до померања самита – наводи Политико и подсећа да тако нешто никако није било уобичајено у досадашњој америчкој политици.

Извори који су говорили за Политико тражили су да остану анонимни због осетљивости тематике, док је портпарол Беле куће истакао како извештај „није у потпуности прецизан“. Пентагон, с друге стране, није желео да одговори на захтев Политика, а није се оглашавала ни бела кућа.

– Путин, потпуно јасно, није добио поруку коју је Бајденова администрација желеле да му упути јер је све изведено на тај начин, па је руски председник већ 19. јула, мало више од месец дана након самита с америчким лидером, објавио како је Русија постала прва земља у свету која је успешно тестирала хиперсонични пројектил. Отад је та земља наставила да тестира све више и више таквог оружја, док је први покушај хиперсоничног лансирања у САД почетком овог месеца доживео прави фијаско – подсетила је новинарка Политика.

А да САД веома озбиљно гледају на Русију, показује и недавна изјава потпредседника здружених америчких снага, Џона Хитена, који је истакао да је та земља и даље главна претња Америци, пре свега због чињенице да има 1.550 распоређених нуклеарних ракета.

– Ти пројектили су данас распоређени због нас и против нас – поручио је Хитен.

Подсетимо, непосредно пре самита Путин-Бајден, Кремљ је ка Хавајима послао ратне бродове, због чега су САД реаговале стављањем у приправност свог носача авиона и борбених летелица Ф-22с. Бела кућа је тада била изузетно радознала када је у питању природа руске војне вежбе на том простору, али ништа није успела да сазна.

Сада је Бајден поново на путу ка Европи како би присуствовао великом самиту о клими групе Г-20 у Глазгову у Британији, али на њему неће физички бити присутан Владимир Путин, већ само путм видео-линка. У међувремену, Мајкрософт се потрудио да оптужи Руску Федерацију да је одговорна за низ хакерских напада на системе ветрењача и соларних извора енергије током 2020. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс