Свет

СВЕТ У ШОКУ! Америка баца вакцине против ковида 19! ОВО ЈЕ РАЗЛОГ!

Сједињене Америчке Државе бацају милионе доза вакцина против ковида 19 док многе делове света мучи несташица.

Најмање 15 милиона доза отписано је у САД-у између марта и септембра, према једној анализи ЦДЦ-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одвојено истраживање показало је да је у децембру и јулу одбачено милион доза у 10 америчких држава.

Државе настављају да бацају неискориштене вакцине.

Луизијана је бацила 224.000 неискоришћених доза вакцина против ковида, што је стопа која се готово утростручила од краја јула, чак и у време кад је смртоносни четврти талас вируса захватио државу.

Неке дозе изгубљене су отварањем и неискоришћавањем комплетног садржаја бочица, али за више од 20.000 доза једноставно је истекао рок трајања.

Хиљаде доза се наводно свакодневно баца и у Висконсин. У Алабами је бачено више од 65.000 доза; у Тенесију готово 200.000.

Одбачене дозе представљају тек мали део утрошених доза у тим државама – у Луизијани је, на пример, успешно аплицирано 4,4 милиона доза.

Али, вест ипак растужује јер милиони људи широм света тек чекају своје прве дозе.

До јула је само један одсто становништва земаља с ниским приходима примио прву дозу, док је у земљама с високим приходима прву дозу примило више од половине становништва.

Многе од одбачених доза стижу из апотека.

У мају су само два ланца апотека потрошила више доза од свих америчких држава, територија и савезних агенција заједно, што је укупно три четвртине одбачених доза. Најмање 7,6 милиона одбачених доза долази из четири велике апотеке.

Постоји више разлога зашто су дозе вакцина пропале: понекад је бочица напукла или не садржи онолико доза колико је декларисано, понекад су игле неисправне или се замрзивачи покваре или нестане струје. Често се људи не појаве на договореном термину вакцинације, а доза која је одвојена за њих, касније се не искористи.

Како је вакцинација у целој земљи посустала након врхунца акције вакцинације средином априла, све је већи проблем то што вакцинама истиче рок трајања јер превише људи неће да се вакцинише.

Пре јуна, нешто више од две милиона доза отишло је у отпад, обавестио је НБЦ њуз.

Током лета су те бројке повећане чак шест пута.

Бајденова администрација настојала је да искористи залихе америчких вакцина за бустер дозе, понекад се сукобљавајући са знанственицима око тога ко треба додатну заштиту.

Званичници такође раде са произвођачима вакцина на смањењу броја доза у свакој бочици.

Проблем се не може решити тек једноставним донирањем вакцина земљама које их немају довољно. Дозе које су већ расподиељене по Америци не могу се донирати некој другој држави због бирократских заврзлама и сигурносних бојазни око правилног складиштења вакцина.

Џо Бајден обећао је да ће вакцинисати 70 одсто света у идућој години, а обавезао се да ће донирати неколико милиона доза.

У међувремену су се многе земље потрудиле да набаве вакцине за оне најугроженије и оне који раде у болницама, док сами Американци одбијају вакцинацију.

Произвођачи би такође требало да повећају производњу како би решили глобалну несташицу, рекла је Бела кућа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист