Свет

Свет у страху! КИНЕЗИ СРУШИЛИ 15 ОБЛАКОДЕРА, АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: ОВО ЈЕ ПОЧЕТАК КРАЈА ТЕ ЗЕМЉЕ! Прети светска криза? Ево шта се дешава!

Нестваран призор из кинеског града Кунминга, за који је утошено чак 4,6 тоне експлозива распоређеног на невероватних 86.000 места, обишао је читав свет и подстакао спекулације да је то одраз кризе у најмногољуднијој земљи света.

Невероватна сцена која се одиграла у кинеском граду Кунмингу у јужној покрајини Јунан, када је са тонама експлозива за свега 45 секунди срушен читав блок небодера, подстакла је бројне спекулације широм планете, посебно у Америци, да се најмногољуднија земља света налази пред озбиљном финансијском кризом, те да би у амбис могла да повуче све редом ако се проблем прелије и на друге моћне силе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Облакодери су, наиме, били власништво једне од моћних кинеских компанија за некретнине, које су због немогућности даљег финансирања пројекта, претворене у прах и пепео.

– Кина сада има довољно празног простора да усели више од 90 милиона људи, тако да проблем тренутно није толико велики. Тако да можемо да закључимо да ће се у будућности и мање ширити, односно да ће бити мањег раста – оценио је Логан Рајт, директор америчке инвестиционе компаније Родиум груп за Фајненшел тајмс.

Он је коментарисао и тренутну кризну ситуацију са најмоћнијом кинеском компанијом за некретнине Евегранде, која је, ако је веровати наводима западних медија, за кратко време нагомилала дуг од невероватних 408 милијарди долара.

– Оно што је за Евегранде представљало проблем јесте раскол између наруџина да се гради и фундаменталних потреба људи – оценио је тај стручњак.

Пад Еверграндеа је почео када је претходних година дошло до изненадне кризе на тржишту некретнина у Кини, због чега су цене станова у градовима попут Пекинга и Шангаја скочиле до неслућених висина. Компанија је тада узела низ зајмова и брзо се ширила, купујући имовину и максимално искористивши напредну кинеску економију. Међутим, када су цене некретнина почеле да падају у мањим градовима и када је кинеска влада увела мере за сузбијање прекомерног задуживања, оставила је Евергранд на цедилу, са брдом дугова.

– Еверграндеова борба је разоткрила недостатке кинеског финансијског система – неограничено задуживање, само борба за експанзију и корупцију – каже се у недавној анализи Њујорк тајмса с чиме се сложио и извршни директор консултантске фирме Цхина Беиге Боок, Леланд Милер.

– Ово је почетак краја растућег модела Кине какав ми познајемо – истакао је он.

У међувремену, наводи Ројтерс, Пекинг је спремио план да имовина Еверграндеа заврши у рукама државних компанија, међутим, нико из Кине то није коментарисао.

Иначе, срушене зграде су припадале пројекту Саншајн ИИ који је започет 2011. Зграде су, међутим, биле нетакнуте од 2013, због чега је држава решила да их уништи. Читава акција је окончана за свега 45 секунди, а за њу је утрошено чак 4,6 тона експлозива. Експлозив је распоређен на чак 85.000 места, па су се објекти високи и по више десетина метара срушили једноставно, као куле од карата.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс