Србија

ТИОДОРОВИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Ако вакцинишемо 80 одсто грађана у новембру, бићемо слободни за Нову годину!

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић тврди да би морали да се угледамо на високоразвијене земље Европе које су постигле висок проценат вакцинације јер „док постоји горући материјал, гореће“, а ако се то не деси стално ће мо имати новозаражене и хоспитализоване са несагледивим последицама.

– Ако не пређемо 60 одсто вакцинисаних, наћи ћемо се у ситуацији да је вирус стално присутан међу незаштићенима, долазиће до мутација, а нови мутирани сојеви нападаће чак и вакцинисане. Докле год постоји горући материјал, докле год имамо осетљиве људе, докле год имамо невакцинисане, сви ћемо се заражавати, имаћемо ност-стоп позитивне, хоспитализоване и фаталне случајеве – каже он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог истиче да је циљ да се вакцинише 80 одсто становништва али да овим темпом то није могуће постићи.

– Циљ је имати 80 одсто вакцинисаних. Вакцинација је једино решење, земље са преко 80-85 одсто успеле су да се отворе, да скину маске, а ми са овиом динамиком не можемо то да постигнемо. Иделано би било да то урадимо у октобру, па онда за Нову годину и Божић будемо слободни. Међутим, спречава нас наш однос према вакцинацији и мерама. Лекови о којима се прича, да смо их добили или ћемо их добити, решиће тренутно питање појединца, а не епидемије, ту помаже само вакцинација – каже он.

Једино решење епидемије је масовна вакцинација и увођење обавезне вакцинације за одређену групу људи тврди др Тиодоровић.

– Како доћи до 80 одсто вакцинисаних? У овом тренутку једини излаз ми се чини масовна вакцинација, увођење обавезне вакцинације. Долазимо у ситуацију да уведемо обавезну вакцинацију као у многим европским земљама. За медицинске раднике, просветне, за све јавне службе, општинске, градске, али и за запослене у банкама, поштама, свим организацијама где циркулише већи број људи. Међутим, такве одлуке још нема – каже он.

– Ви тренутно имате један избор, да се вакцинишете и уз поштовање мера будете веома безбедни или да завршите на респиратору – закључује епидемиолог.

 

Извор: Пинк