Србија

Ударна вест! ЂАЦИ ИДУ РАНИЈЕ НА РАСПУСТ? Чека се одлука Кризног штаба! Ево о чему је реч!

Не размишља се о продужетку зимског распуста, него о његовом померању за почетак децембра.

Док се чека одлука да ли ће ђаци у Србији кренути на онлајн наставу, на Кризном штабу се већ расправља о померању зимског распуста на почетак децембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О овом предлогу говорио је др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба. Он је истакао да има доста заражене деце, али и да је њихова клиничка слика тежа него на почетку. Ипак, на питање о томе да ли ће деца прећи на онлајн наставу, др Кон није дао прецизан одговор, али је апострофирао да је епидемиолошка ситуација међу децом таква да се морају предузети неке мере.

– Видећемо, не смем ништа де прејудицирам. Постоје подаци на које се ослањамо када се доносе неке одлуке. Ти подаци долазе из свих школских управа преко епидемиолога института и завода, и они су врло поуздани. Други подаци нам долазе са тестирања, које се дневно прати. Открива се много заражених, односно позитивних, и по свему томе имамо више откривених позитивних у том узрасту. Рачунамо да су сви они у школи. Када тако гледамо, имамо ситуацију која, такође, ни у ком случају није ванредна, али у укупном сагледавању ситуације у којој се повећава број деце која, нажалост, имају и тешку форму болести, потпуно је легитимно размишљати на који начин направити предах и смањење контаката код деце. Остаје простор за саму онлајн наставу. Морамо разговарати са министрима, и једним и другим, шта је могуће. Нешто о чему се потенцијално размишља јесте да ти прекиди буду повезани са распустом, онај који иначе иде… – рекао је др Кон.

Епидемиолог је потом додао и да се не размишља о продужетку зимског распуста него о његовом померању за почетак децембра.

– Не, него да буде раније. О свему томе се размишља. Наравно, прво и основно је гледати здравље деце. То је најважније. То питање је било на Кризном штабу, речено је да ће се о томе још расправљати и то је нормално на дневном раду – казао је он.

Ово потврђује и јучерашња изјава Ане Брнабић, премијерке Владе Србије. На питање да ли ће ђаци прећи на онлајн наставу, Бранабић је казала да Институт „Батут“ држи састанке са медицинским делом Кризног штаба и са Министарством просвете о томе.

– Они ће у четвртак имати још један састанак и онда ће Кризном штабу дати неку своју препоруку. Очекујем да видим препоруку. Оно што је мени изузетно важно и што мислим да не треба да се мења, а то је свакако да деца од првог до четвртог разреда основне школе наставе да иду у школу – казала је Брнабић.
Премијерка је додала да ће се разговарати и са синдикатима „да се чује и њихово мишљење“, као и да ће се разматрати могућност „да се мало помери (школски) распуст“.

Не би било први пут

Уколико и буде померања зимског распуста, то не би било први пут. Тако је и лане распуст био из једног дела уместо раздељен и трајао је од 21. децембра до 18. јануара. Изузетак су били ученици у Војводини који су већ имали и планирано спојен распуст. Оно што би олакашало ову одлуку јесте и чињеница да је школским календаром већ спојен зимски распуст за целу Србију и требало би да буде од 30. децембра до 23. јануара.

Такође, и пре пандемије корона вируса дешавало се да се зимски распуст помера или продужава. На то подсећа и Звонимир Јовић, потпредседник Уније синдиката просветних радника Србије.

– Треба слушати шта кажу епидемиолози и стручни део Кризног штаба. У принципу, ми смо и ранијих година имали померање распуста због сезонског грипа и за месец дана или прекид наставе од недељу или две дана да би се спречило даље ширење међу ученицима и запосленима. Тако да овако нешто не би било први пут и не би било изненађење и да буде тако – рекао је Јовић.

Он наглашава и да овакво померање расуста не би утицало на наставу.

– Не би имало утицаја ако се распуст помери. Дакле, ако је оно што је планирано за јануар или фебруар помери за новембар. Овде смањити, тамо дати. Не би смело да има неког утицаја и све се то да надокнадити – каже Јовић.

Ипак, родитељи ученика нису одушевљени овом вешћу. Како већина родитеља у Србији свој зимски одмор планира и усклађује са школским распустом, ово значи да маме и тате не могу да планирају зимовања. Последично, туризам у Србији великим делом зависи од зимског школског распуста јер је тада највише аранжмана, због тога су, између осталог, 2015. и подељен распуста на два дела.

Четвртак „дан д“

Министарство просвете након разговора са Министарством здравља о могућности увођења онлајн наставе за целу Србију, разговараће и са представницим здравственог дела Кризног штаба као и са Тимом за школе. Сви они треба да се усагласе о одлуци да у Србији буде уведена онлајн настава, а по свему судећи, уколико одлука и буде донета, неће се односити на вртиће и децу од првог до четвртог разреда основне школе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц/Ало