Србија

Ударна вест! ХИТНО САОПШТЕЊЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ! Тестирања само у државним лабораторијама! Ево шта треба да знате!

Влада Републике Србије огласила се саопштењем поводом увођења ковид пропусница и дезинформација да се тестови могу радити и испред самих угоститељских објеката

Контрола ковид дигиталних сертификата у угоститељским објектима након 22 часа почела је у суботу, док ће новчано кажњавање правних лица и грађана почети од вечерас. Како би биле уклоњене све недоумице, Влада Србије још једном подсећа грађане на правила и процедуре у вези са ковид сертификатима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ковид сертификати су у ствари дигитални зелени сертификати, које сваки грађанин добије када се или вакцинише против корона вируса или када добије резултате ковид теста. Дигитални зелени сертификат се може добити преко еУправе на мејл адресу, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије.

Шта је уствари ковид пропусница

Оно што ће вам омогућити улазак у угоститељски објекат након 22 часа у наредном периоду јесте да Дигитални зелени сертификат садржи најмање једно од наведеног:

• Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести КОВИД-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана,

• Негативан ПЦР тест не старији од 72 сата,

• Негативан антигенски тест не старији од 48 сати,

• Доказ о прележаном ковиду у претходних 7 месеци, који се потврђује позитивним ПЦР или антиген тестом,

• Позитиван тест на антитела (IgG), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или обољевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима. Дигитални зелени сертификат – ковид сертификат можете имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QR кода који сваки од њих поседује.

Не наседајте на лажне позиве

Још једном напомињено да се сва тестирања и провере нивоа антитела тренутно могу радити искључиво у државним лабораторијама, које су овлашћене за тестирање и проверу антитела. Позивамо све грађане, а посебно младе, да не наседају на позиве о тестирању испред ноћних клубова и ресторана, с обзиром на то да ти ”тестови” нису валидни и неће бити признати приликом провере ковид сертификата од стране овлашћених лица.

Циљ увођења ковид сертификата је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се Влада Србије нада да ће се и вечерас грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли Ковид сертификата и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана.

Кад ће бити укинуте ковид пропуснице

Подсећамо још једном да су ковид сертификати, тј. контрола дигиталних зелених сертификата, нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима. Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере биће укинуте онога момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године.

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина – кинеска вакцина Синофарм, руска вакцина Спутњик В као и вакцине произвођача Фајзер и АстраЗенека. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс