Србија

УДАРНА ВЕСТ! Крај двонедељне блокаде: Почиње прелепљивање ознака

Нормализација саобраћаја на административним прелазима Јариње и Брњак, и почетак примене режима налепница за возила, очекују се данас од осам часова.

Након повлачења специјалних јединица Росу и незадовољних грађана који су организовали протесте, на прелазима Јариње и Брњак су војници Кфора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од осам часова очекује се потпуна нормализација саобраћаја преко административних пунктова на северу, након две недеље прекида.

На пунктовима се очекује почетак примене нове мере обележавања делова регистарских ознака на аутомобилима, чиме престаје обавеза коришћења пробних таблица.

То значи да житељи Косова и Метохије, који поседују такозване РКС таблице, убудуће неће морати да их скидају када улазе у централну Србију, већ ће преко ознака и грба лепити налепнице и неће морати да ваде пробне таблице које су важиле два месеца.

Исто важи и за власнике аутомобила са таблицама градова централне Србије и Косовске Митровице.

Из Приштине су саопштили да поседују, још од 2017. године, 300.000 комплета са по четири налепнице и да ће их данас активирати.

Налепнице и упутства како их користити достављени су припадницима МУП-а Србије на Јарињу.

Режим прелепљивања ознака на таблицама важиће шест месеци, до када Београд и Приштина треба да пронађу трајно решење за одвијање саобраћаја и омогућавања слободе кретања.

Војници Кфора ће, према споразуму који је постигнут у Бриселу 30. септембра, бити на Јарињу и Брњаку наредне две седмице.

Шеф Мисије ЕУ за владавину права на Косову и Метохији Ларс Гунар Вигемарк саопштио је да је ситуација на северу покрајине стабилна и да ће Еулекс пратити примену споразума из Брисела.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС