Регион

УДАРНА ВЕСТ! На граници хаос! Премијер: „Нисам обавештен“

Загреб — Премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да осуђује насиље.

Он је рекао да још није добио извештај у вези најновијег снимка о поступањима према мигрантима на граници ка БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми осуђујемо насиље, нарочито насиље над мигрантима… Не знамо ко су починиоци на снимку се не види да су мигранти неком претили, то је срамота и изразито је лоше. Ако су починиоци у систему државе, у систему полиције, одговараће“, рекао је Пленковић новинарима, после свечане седнице поводом Дана сабора.

У хрватским и европским медијима се спекулише да су неки припадници полиције признали да су били насилни према мигрантима и да је таква наредба долазила из МУП, али не као писана, већ усмена.

Пленковић је рекао да нико тиме није задовољан, ни Хрватска, ни Европска комисија.

„Једно је уважавати рад хрватске полиције, њих 6.500 који већ годинама чувају зелену границу. Хрватска из политичких разлога не жели да диже жицу према БиХ, не ради миграција, него због односа с Хрватима, Бошњацима и Србима. У варијанти када људи који су мигранти желе да пређу границу тамо где није гранични прелаз, свака држава штити своје границе, то се може радити, али не може се користити сила тамо где то није потребно“, рекао је Пленковић.

„У Белорусију долазе авиони крцати мигрантима које онда војска тера да улазе у Литванију или Латвију или ЕУ, ја и моји колеге у ЕУ то називамо дестабилизацијом. Они тамо немају баријере, покушавају да се заштите“, рекао је Пленковић.

„Питање незаконитих миграција била је чврста граница“, рекао је хрватски премијер новинарима.

„Границу Грчке и Турске чува војска, а не полиција. Ти људи не желе да дођу у Загреб, него у Немачку, Аустрију и Данску. Хрватска брани границу ЕУ“, рекао је Пленковић.

На питање да ли министар унутрашњих послова Давор Божиновић и даље има његову подршку, Пленковић је рекао да је „нормално да је има“, да је он члан владе и да има задатак да истражи последњи случај и реши проблем.

„Морамо видети шта се тачно догодило“, навео је премијер и додао да се на основу начина на који је овај последњи случај на граници презентован види да је то операција која је ишла према више земаља и да је битно да Хрватска није једина у тој ситуацију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг