Свет

Ударна вест! ОГЛАСИО СЕ НАТО: Норвешки ловци Ф-35 и Ф-16 пресрели велику групу руских војних авиона

РАТНО ваздухопловство Норвешке 27. октобра подигло је ловце Ф-16 и Ф-35 како би испратили велику групу руских војних авиона код северне обале земље, наводи се у саопштењу објављеном на сајту команде Ваздухопловних снага НАТО-а у Европи.

Руски авиони нису доставили планове лета, нису ступили у контакт са цивилном Контролом летења, нису пренели сигнале са транспондера, чиме су потенцијално угрозили безбедност других корисника ваздушног простора, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је прецизирано, Ратног ваздухопловство Норвешке у саставу руске групе идентификовало је два стратешка бомбардера Ту-160, ловце МиГ-31 и Су-24, као и извиђачки авион А-50.

Министарство одбране Русије саопштило је 27. октобра да су два руска стратешка носача ракета Ту-160 извела осмочасовни лет изнад Баренцовог и Норвешког мора. Такође је наведено да су руске авионе дугог домета на појединим деловима лета пратили ловци Ф-16 Ратног ваздухопловства Норвешке.

Руска војска наглашава да посада авијације дугог домета редовно изводи летове изнад неутралних вода Арктика, Северног Атлантика, Црног и Балтичког мора, као и Тихог океана, истиче руска војска. Сви летови авиона Ваздушно-космичких снага Русије изводе се строго у складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора.

 

Извор: rs.sputniknews.com