Свет

УДАРНА ВЕСТ! Шпанија реаговала због Косова – поставили услов!

Премијер Шпаније Педро Санчес учествоваће у среду на самиту ЕУ и Западног Балкана, на ком ће бити и представници тзв. Косова.

Како преноси шпански лист Периодико, пошто Шпанија не признаје Косово, тамо неће бити симбола Косова, преноси Економија онлајн.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је саопштено, Санчес ће сутра отпутовати у Љубљану, главни град Словеније, како би присуствовао састанку лидера Европске уније уочи самита који ће одржати са представницима Западног Балкана.

Овај самит је периодични састанак који је прошле године одржан путем видео-конференције због пандемије.

Последњи пут када је лично позван, 2018. године, тадашњи премијер Шпаније Маријано Рахој није присуствовао због учешћа Косова. На том самиту су избегнути симболи државе Косово и то ће се поново догодити у Љубљани након захтева Шпаније, пише лист са седиштем у Каталонији.

Због тога неће бити застава или симбола било које земље, а уобичајени знакови који се постављају на сто садржаће имена учесника, али без навођења било какве фукције, попут председника или премијера.

Уз Шпанију, четири друге земље ЕУ не признају Косово: Грчка, Румунија, Кипар и Словачка, пише шпански лист. Ипак, иако Шпанија не признаје Косово као државу, подржава дијалог између Косова и Србије. Шпанија подржава проширење ЕУ на земље Западног Балкана, али шпанска влада појашњава да се овонедељни самит не одржава да би се говорило о могућности чланства, већ о односима Европске уније са овим земљама.

Вечера лидера ЕУ, која ће претходити самиту, имаће неформалну размену мишљења о различитим питањима и разговараће се о неким темама које су део дневног реда састанка Европског савета 21. и 22. октобра. Они се углавном баве међународном улогом Европске уније и, у том контексту, баве се питањима као што су ситуација у Авганистану, односи са Кином или тензије између Француске и Сједињених Америчких Држава.

Према писању шпанских медија, Санчес жели да се позабави и високим растом цена енергије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине