Свет

Ударна вест! ТУРСКА ШАЉЕ АРТИЉЕРИЈУ: Све је спремно за велики сукоб!

Приметно је и гомилање сиријских снага према Идлибу

Турским трупама распоређеним у северозападном сиријском региону Идлиб наређено је да одговоре на сваки напад Сиријске арапске армије (САА) након координације са Националним фронтом за ослобођење (НФЛ) који подржава Турска и ХТС-ом повезаним са Ал Каидом, известила је Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР).

Према надзорној групи са седиштем у Лондону, Турска је такође наредила НФЛ-у и ХТС-у да не гранатирају подручја око Идлиба под контролом владе пре него што о томе обавесте своје официре за везу.

Турска војска одржава више од 60 положаја, кампова и база широм Идлиба. Дан раније, СОХР је открио да је турска војска на те положаје распоредила минобацаче и противтенковске навођене ракете. Пре тога, у региону су биле распоређене самоходне хаубице. Према СОХР-у, турске артиљеријске јединице распоређене су у Идлибу на следец́и начин:

Тешка артиљерија допремљена је на војно место Биниш у источном Идлибу; Ракетни бацачи и самоходне хаубице у бази Тафтаназ у источном Идлибу; Ракетни бацачи и самоходне хаубице у кампу Алмастумах у јужном Идлибу; Самоходне хаубице на војном месту Сармин у источном Идлибу; Самоходне хаубице на војном месту Абиан у западном Алепу; Ракетни бацачи, тешка артиљерија са вучом и противавионски топови на војном месту планина Ајуб у јужном Идлибу; Самоходне хаубице на војном месту Балуон у јужном Идлибу; Ракетни бацачи и тешка артиљерија на војно место Тавамех на североистоку Идлиба.

Руски председник Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган нису успели да постигну нови споразум о Идлибу током састанка који је одржан у руском летовалишту Сочи 29. септембра.

Званични извори из Турске тврде да су се двојица лидера договорили да задрже статус кво у региону, где ХТС остаје де-факто владар. Ипак, неки сиријски посматрачи верују да се САА припрема за покретање копнене операције у региону уз подршку Русије. У недавном интервјуу за немачки Дер Шпигл, портпарол председника Турске похвалио је улогу коју турске снаге имају у Идлибу.
– Неки наши европски пријатељи критикују нас због распоређивања трупа у Сирији. Међутим, ово би им требало бити драго. Чувамо људе у областима које контролишемо. Само зато што су турски војници у Идлибу, 2,5 милиона људи не бежи из региона – рекао је Калин.

Калин није споменуо да регионом управља Ал-Каида, нити је објаснио дугорочни план Анкаре за регион. Споразум о прекиду ватре у Идлибу којем су посредовали Русија и Турска 5. марта 2020. једва се одржава. Ситуација у региону измиче контроли. Ипак, чини се да је Анкара одлучна да настави са заштитом ХТС-а, НФЛ-а и других милиција које окупирају сиријски регион.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Srbijadanas.com