Свет

УДАРНО! Курц поднео оставку

Аустријски канцелар Себастијан Курц је поднео „привремену оставку“, преноси Билд. Уместо њега канцелар постаје досадашњи министар спољних послова Александар Шаленберг.

Курц је у обраћању нацији уживо рекао да му је најбитнија домовина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курц је рекао да се повлачи како би избегао хаос и како би се решила пат ситуација у којој се налази коалиција. Додао је да ће преузети место шефа посланичког клуба ОВП у парламенту.

„Моја земља ми је важнија од мене самог. Сада су потребни стабилни услови. Стога бих желео да направим простор за решавање застоја ”, рекао је вечерас Курц на конференцији за новинаре.

Његов наследник биће садашњи министар спољних послова Александер Шаленберг (52, ОВП).

Посетимо, аустријски канцелар Себастијан Курц је под истрагом због сумње на корупцију, што су саопштили тужиоци 6. октобра, након претреса неколико министарстава и канцеларија владајуће Народне партије Аустрије (ОВП) на чијем је он челу.

Шаленберг, је блиски Курцов сарадник, већ је радио за њега као службеник у Министарству спољних послова, а затим је после афере Ибица у прелазној влади и сам постао министар спољних послова.

Није јасно како ће Зелени реаговати на решење ОВП -а, који је захтевао да Курцу више не буде дозвољено да остане канцелар. Међутим, као лидер ОВП -а и вођа парламентарне групе, он ће и даље имати одлучујући утицај на политику ОВП -а у влади.

Гласање о неповерењу Себастијану Курцу било је најављено за уторак на посебној седници парламента након што су он и његови најближи сарадници осумњичени да су новцем пореских обвезника плаћали медијима да објављују позитивне чланке о канцелару и његовој Аустријској народној странци.

Извор: Нова