Србија

УДАРНО! Министарство пољопривреде увело мере: Обавезна пријава!

Присуство вируса птичјег грипа потврђено је код угинулих лабудова на територији Земуна, у Борчи и на локацији Ковилово.

То је објавила Управа за ветерину Министарства пољопривреде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ради се о подтипу код дивљих птица H5N8, а присуство је потврђено код лабудова који су на простору Земуна угинули 1. октобра а у Борчи и Ковилову 6. октобра. Како се наводи Управа за ветерину је донела решења којим су утврђене мере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од ове заразне болести код дивљих птица, да би се она сузбила и спречило ширење.

„Зараженим подручјем у складу са Решењем сматра се подручје од најмање три километра у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање 10 км у полупречнику од локација на којима су пронађене угинуле птице“, навела је Управа.

Наводи се да се авијарна инфлуенца (птичји грип) не преноси са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати веома велике економске штете уколико се пренесе на домаћу живину.

Превентивне мере су активни и пасивни надзор, контрола здравља живине у потенцијално ризичним подручјима близу водених површина са дивљим птицама, затварање живине у објекте, спречавање контакта између дивљих птица и живине и подизање биосигурносних и хигијенских мера на газдинствима.

Управа наводи да је, ради спречавања ширења, обавезна пријава сваког случаја угинућа дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама.

Додаје се да је обавезна и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству ветеринарском инспектору или ветеринару.

„За време трајања мера забрањено је одржавање сајмова живинарства и украсних птица, као и промет живине, јаја, меса и изнутрица пореклом од живине са зараженог подручја“, саопштила је Управа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг