Свет

Ударно! УХАПШЕН БИВШИ ПРЕДСЕДНИК! Саопштено из кабинета

Бивши грузијски председник Михаил Сакашвили за којим су грузијске власти расписале потерницу и који је раније данас изјавио да се после осам година вратио у своју земљу, ухапшен је у граду Батумију.

„Желим да обавестим наше грађане да је бивши председник Грузије Михаил Сакашвили за којим је расписана потерница приведен“, саопштио је грузијски премијер Иракли Гарибашвили, преноси Тас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грузијски омбудсман Нино Ломџариа рекао је да је Сакашвили у притвору почео штрајк глађу и затражио да се састане са украјинским конзулом.

„Кад сам га посетио, био је код доктора и на лекарским прегледима. Касније нам је дозвољено да разговарамо у затворској ћелији. Рекао је да објављује штрајк глађу“, рекао је Ломџариа након састанка са Сакашвилијем, преноси Тас.

Додао је и да бивши председник пориче оптужбе и сматра себе политичким затвореником.

Власти најавиле хапшење кад Сакашвили крочи у земљу

Сакашвили је раније данас на својој Фејсбук страници написао да се вратио у Грузију након осам година и подсетио да му у његовој земљи прети хапшење.

Бивши председник је у понедељак рекао да је купио авионску карту за Тбилиси како би присуствовао локалним изборима, а касније су фотографије његових резервисаних карата биле објављене на Интернету.

Он је такође објавио видео-снимак на којем тврди да се налази у Батумију.

Грузијске власти су више пута саопштавале да ће га одмах ухапсити по његовом доласку у земљу.

Маихаил Сакашвили је био председник Грузије од јануара 2004. године до новембра 2013. године, када је напустио земљу неколико дана пре истека свог мандата.

Одмах након тога, четири кривична поступка су покренута против њега, од којих је до сада осуђен за два, а он тврди да су све оптужбе против њега политички мотивисане.

У јануару 2018. године, Градски суд у Тбилисију осудио је Сакашвилија у одсуству на три године затвора у случају убиства Сандра Гиргвлијанија, службеника Грузијске уједињене банке, наводи Тас.

У јуну 2018. године, исти суд га је осудио на шест година затвора у случају напада на посланика Валерија Гелашвилија 2005. године, додаје руска агенција.

Грузијска председница Саломе Зурабишвили саопштила је да неће помиловати бившег председника.

Реакција Украјине поводом хапшења

Украјинско министарство спољних послова позвало је грузијског амбасадора у Кијеву након извештаја о притварању Сакашвилија у Грузији, рекао је портпарол министарства.

У другом саопштењу портпарол украјинског председника Володимира Зеленског је изразио забринутост због хапшења и бројних изјава које долазе из Грузије.

Сакашвили је неколико година живео у Украјини и добио је украјинско држављанство.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ројтерс