Србија

Успостављен је режим! „Срби су нас третирали као да смо им подређени, од сада, ствари се мењају“

Од јутрос у осам сати нормализован је саобраћај на административним прелазима Јариње и Брњак после вишедневне блокаде.

Наиме, успостављен је режим са налепницама за прекривање специфичних делова регистарских ознака. На северу Косова и Метохије распоређени су војници Кфора и они ће ту остати наредне две недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Повлачењем припадника специјалних јединица РОСУ и распоређивањем припадника мисије Кфора, као и уклањањем физичких баријера са административних прелаза Јариње и Брњак, у суботу је завршена прва фаза спровођења споразума у вези са регистарским ознакама, који је постигнут у Бриселу 30. септембра. Друга фазе споразума, чија примена је почела јутрос, подразумева издавање лепљивих налепница за прекривање релевантних ознака на регистарским таблицама које издају привремене институције самоуправе у Приштини.

Грађанима су на свим административним прелазима доступне налепнице, као и упутство за њихову апликацију, о чему могу очекивати и асистенцију полицијских службеникана самим прелазима. Из Канцеларије за КиМ истичу да је обезбеђен довољан број налепница за спровођење споразума.

Члан косовског парламента из редова „Самоопредељења“, Еман Рахмани, поздравио је споразум Београда и Приштине.

„Врло је битно да коначно имамо реципроцитет са Србијом. Србија нас је до сада третирала не као једнаког, већ као да смо подређени Србији. Од сада, ствари су почеле да се мењајуи и грађани (тзв.) Косова биће третирани као српски држављани у држави Косово“, навео је Рахмани за приштинске медије.

„Ово смо чекали много година. Верујемо да ће ствари одвијати брже и да ће закони који су били у фиоци више година сада бити усвојени“, додао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92