Србија

ВАЖНО! Хеликоптер КФОР-а надлеће Јариње и Брњак: Почело повлачење

Према договору постигнутом у Бриселу, предвиђено је да се данас специјалне (тзв.) косовске полицијске снаге повлаче са административних прелаза Јариње и Брњак

Истовремено се повлаче са српским барикадама, а велика колона са припадницима Кфора се већ око шест часова ујутру упутила према северу Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси Косово онлајн у колони су приметни италијански и пољски војници, а Кфор ће распоредити своје трупе на административним прелазима које би ту требало да остану наредне две седмице.

Повлачење специјалних полицијских снага и барикада требало би истовремено да почне данас од 8 часова ујутру и да се заврши најкасније до 16 часова.

Од понедељка на административним прелазима за возила ће бити успостављен режим са „стикерима“ до коначног решења регистарских таблица.

Као последња тачка договора, предвиђа се формирање радне групе која ће радити на трајном решењу за регистрске таблице по стандардима и праксама ЕУ.

Групу ће чинити представници ЕУ, који ће њом и председавати, као и представници Београда и Приштине.

Очекујемо да све протекне мирно

У складу са договором који је постигнут у Бриселу јутрос су Срби кренули да уклањају тешку механизацију са једне коловозне траке, изјавио је градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић са Јариња.

„Једна коловозна трака је проходна како би припадници КФОР-а могли да заузму положаје. А након тога би требало да се специјалне јединице РОСУ повуку са тих положаја. Очекујемо да све протекне у реду и у складу са договором“, изјавио је Радојевић.

КФОР: Предузети кораци за смањење тензија на КИМ

Мисија КФОР-а предвођена НАТО почела је данас да предузима кораке како би подржала спровођење недавно постигнутог договора о деескалацији и побољшању ситуације на северу Косова, који су постигли Београд и Приштине у оквиру дијалога под окриљем ЕУ.

У саопштењу КФОР наводи да је већ интензивирао патроле дуж главних саобраћајница на којим су постављење блокаде и распоредила јединице на прелазима Јариње и Брњак.

Од овог викенда и наредне две недеље, КФОР ће одржавати снажно и одлучно присуство у тој области, у складу са поменутим аранжманом и у складу са својим мандатом који произлази из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године, с циљем да се обезбеди сигурно и заштићено окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Косову, каже се у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92