Србија

Важно обавештење! НА РАЧУНЕ СТИЖЕ ЈОШ 50 ЕВРА: Ова група грађана треба да се пријави за део новчане помоћи, а ево ко ће добити НАЈВИШЕ ПАРА

Pixabay.com

Сви пунолетни грађани Србије имају право на још по 50 евра (5.878 динара) до краја ове године, на име државне помоћи због пандемије. Први део, односно 30 евра (3.527 динара), стиже на рачуне већ 1. новембра, а остатак у децембру.

Ипак, свих 50 евра добиће само они грађани који су се пријавили за финансијску подршку у априлу ове године, док они који су то пропустили (а пунолетни су или су то у међувремену постали) могу да се пријаве за 20 евра (2.351 динар) који ће грађанима бити исплаћени у децембру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када креће пријава?

Како су истакли у Министарству финансија, пријављивање за 20 евра почиње од 15. новембра, а трајаће до краја месеца (до 30 новембра). Иако ће детаљи пријављивања тек бити саопштени, технички се та процедура неће много разликовати од ранијих начина пријаве.

Наиме, поступак је једноставан и захтева само неколико кликова преко портала Управе за трезор, за оне који се одлуче да се пријаве путем интернета, или један телефонски позив кол центру (број телефона биће објављен пред почетак пријављивања).

Дакле, новина је да се за 20 евра, који ће бити исплаћени у децембру, могу пријавити и сви они који су постали пунолетни након 24. априла 2021. године, али и грађани који су пропустили да се пријаве у априлу.

Ко ће добити највише новца?

Подсетимо да је у мају свим грађанима и пензионерима исплаћено 30 евра (први део пакета од 60 евра, остатак од 30 евра стиже 1. новембра), затим је сваки вакцинисани грађанин добио по 3.000 динара, а пензионери су додатно крајем септембра добили још по 50 евра.

Тако ће до краја ове године највише новца на име државне помоћи, због пандемије корона вируса, добити 1,7 милиона пензионера јер им до краја године следује још по 50 евра. Када се на то дода 50 евра које су добили у септембру, затим 30 евра у мају, па још 3.000 динара ако су се вакцинисали, они ће на својим рачунима ове године имати укупно 18.288 динара, односно око 156 евра.

За разлику од пензионера, више од шест милиона пунолетних грађана који имају право на новчану помоћ, морали су да се пријаве у априлу ове године, што је и учинило 5.750.000 грађана. Први део, 30 евра, добили су у мају, други део, такође 30 евра, добиће 1. новембра, а још 20 евра у децембру. С обзиром на све то, грађани ове године могу да рачунају на укупно 80 евра државне помоћи, а за оне вакцинисане исплаћено је и додатних 3.000 динара, што је укупно око 105 евра (око 12.400 динара).

За пензионере новац и почетком 2022. године

Ипак, једна друга категорија становништва ће ове године добити убедљиво највише новца на име државне помоћи, а због кризе изазване пандемијом вируса ковид. То су незапослени који су евидентирани на Бироу рада. Њима следује укупно 140 евра, односно два пута по 30 евра (као и свим пунолетним грађанима) и још по 60 евра, што им је већ исплаћено половином јуна, и плус 20 евра у децембру. Такође, ако су вакцинисани и за то се пријавили, имали су право и на још 3.000 динара. То је све укупно око 165 евра, односно 19.400 динара.

С друге стране, најстарије грађане већ почетком 2022. године очекује и годишње повећање примања, које ће износити шест одсто на сваку пензију. То би на просечну пензију од око 29.300 динара износило 1.700 динара.

Такође, пензионери ће, како је раније најављено, почетком наредне године добити и по 20.000 динара од државе.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је за три пакета помоћи прошле и ове године држава издвојила око осам милијарди евра, што је помогло да се очувају радна места и производни капацитети.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/24 седам