Србија

Важно обавештење за возаче! ИМАТЕ ЈОШ 7 ДАНА: Ако пропустите овај рок, казна и до 800.000!

ФОТО: Pixabay.com

Ближи се 1. новембар, а од тог дана до 1. априла возачи су у обавези да на колима имају све четири зимске гуме уколико се на коловозу налазе снег, лед или поледица.

Ако имате среће, па успете да добијете термин за замену гума, следеће о чему треба да размислите је колико ће та услуга да вас кошта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нове или половне

Како су рекли у једном београдском сервису, цена замене летњих гума за зимске зависи од пречника пнеуматика.

– Код нас је замена од 500 до 1.500 динара по гуми. Дакле, укупно, зависно од тога који пнеуматик је у питању, од 2.000 до 6.000. Од вулканизера до вулканизера у Београду цена се не разликује много. С друге стране, у унутрашњости је замена нешто јефтинија – рекао нам је власник сервиса, и додао да немају слободних темина у наредних пет-шест дана.

Исти одговор дало је још неколико сервиса.

Казна за возаче који немају зимске гуме је од 10.000 до 20.000 динара. Предузетници плаћају од 50.000 до 200.000, а фирме од 100.000 до чак 800.000 динара.

Када је коловоз сув, нема кажњавања по овом основу. Дозвољено је, иначе, имати и такозване универзалне гуме, које покривају и летњи и зимски период. Ипак, како саветују вулканизери, перформансе зимских гума су боље када је лоше време.

Ово су казне

– појединци 10.000-20.000

– предузетници 50.000-20.000

– фирме 100.000-800.000

Ранијих година, како кажу у другом сервису, возачи су се у већем броју одлучивали да купују половне гуме. Сада више није тако.

– Разлика у цени половних и нових пнеуматика није велика, а јасно је колико је безбедније возити с новим гумама. Баш смо пре неколико дана коментарисали у сервису да све мање људи бира половне гуме. И добро је што је тако – наводе из сервиса.

Многи не пазе

Гуме би, саветује он, требало мењати на највише четири године:

– Наравно, многи тај период пролонгирају, па не промене гуме по шест-седам година. Колико је то опасно, не морам ни да кажем. Верујте, недавно сам се скоро па извикао на муштерију која је дошла због неких проблема с мењачем кад сам видео да вози аутомобил на којем су гуме потпуно ћелаве. Притом, кола му коштају 25.000 евра, а неће да издвоји 300 евра.

Зашто су боље зимске

Зимске гуме наменски су прављене за коришћење на ниским температурама. Оне боље приањају на коловоз када је влажан или на њему има леда, односно снега. Посебно је важно што је време кочења краће него када се вози са универзалним гумама. О разлици у односу на летње, не треба ни говорити.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Курир.рс/Ало

Ознаке