Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ! Ово правило важи од 1. новембра, коштаће ће вас и до 20 одсто више него лани, али постоји још један проблем!

Београђани који још нису почели са заменом летњих гума зимским, боље да то ураде што пре из два разлога – прво да би избегли гужву када око 1. новембра то почну сви да раде, а други да би избегли поскупљење, које се додуше негде већ и десило и то до 20 одсто, али и несташицу гума.

Гужви у вулканизерским сервисима још нема. Цене гума углавном су свуда исте, док цене замене често варирају у односу на део града. Међутим, ово што највише брине вулканизере је стање на тржишту гума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рок за замену гума је 1. новембар, али су због лошег времена многи грађани већ прешли на зимске. Цене замене и самих гума варира од радње до радње, али су у једном сви сагласни – несташица и поскупљење гума тек се очекују.

Како за „Београд на Блиц“ каже Ненад Томић, власник вулканизерске радње на Миријевском булевару на Карабурми, муштерије су углавном одговорне, те су већ почеле са заменом гума, али није гужва, те има још слободних термина. Према његовом искуству, најпресуднији су временски услови, те је ово захлађење многе мотивисало да гуме замене пре времена.

Што се тиче цена, за замену су остале исте и крећу се од 400 до 600 динара за алуминијумске фелне, по точку, а у зависности од димензија, док је за челичне фелне цена од 500 до 900 динара по точку.

Цене гума су расле већ у два наврата за по 150, 200 динара, па је сада најјефтинија 3.970. Међутим, поскупљење се тек очекује, а добављачи напомињу да не гарантују испоруку у сезони, јер се очекује несташица. Како они кажу, биће могуће наћи само премијум гуме – рекао је Томић.

Према његовим сазнањима, проблем је са транспортом гуме из Кине, што утиче на глобално тржисте.

– Не знам да ли је мит или истина, али начуо сам и да је несташица каучука јер су га напали паразити, па је несташица у целом свету – додао је Томић.

На Бањици ипак замена пнеуматика кошта нешто више. Цене се тамо крећу између 600 и 1.200 динара, а за 50 динара су више у односу на прошлу годину.

– Што се самих гума тиче, за просечан ауто је потребно издвојити око 5.000 динара по гуми – каже вулканизер Љубодраг Јовић за „Београд на Блиц“.

У вулканизерској радњи на Северном булевару цене су остале исте, каже шеф Марко, како нам се представио. Према његовим речима, тренутно нема гужве, јер се увек чека последњи моменат.

– Највише иду шестнаестице, комплет мењање и балансирање кошта 2.200 динара. Што се тиче нових гума, једна шеснаестица 250x55x16 је 5.400 динара. Ни ту се нису мењале цене – каже Марко.

У Јајинцима је замена гума поскупела за 100 динара по точку, те се сада цене крећу од 400 (четрнаестица и петнестица) до 1.000 динара, у зависности од димензија. Како кажу, цене гума се крећу од 3.000 до 38.ооо, наравно у зависности од димензија и произвођача.

Како објашњава власник вулканизерске радње у подножју Авале, већ неколико пута су гуме поскупеле за по 200, 300 динара, али то и није значајно. Међутим, добављачи кажу да се поскупљење и несташица тек очекују.

Исто каже и његов колега са Аутокоманде, гуме су поскупеле и имају тенденцију даље раста, док је цена замене углавном иста.

– Цене гума поскупеле су сигурно за 10 до 20 посто у претходне две године, док се цене замене нису претерано мењале, али би требало да буде поскупљења од Нове године – навео је Милан Караџић из вулканизерске радње у близини Аутокоманде.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс