Србија

Велика туга! ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ПЕВАЧ! Његове песме волела је цела Србија!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Одлазак Бранка Косанића погодио је многе љубитеље шумадијске песме

Преминуо је Бранко Косанић, један од најбољих шумадијских певача напустио нас је 15. октобра 2021. Много је певао, а тако мало снимао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Рођен сам 1944. у срцу Шумадије, у Каменици код Груже. Рано сам остао без оца, одрастао сам са очухом, био сам сиромашно дете жељно свега, љубави и песме понајвише. Обилазио сам сва весеља и све приредбе, и тако сам још као дете заволео народну музику – причао је Бранко Косанић у радио издању Музичке апотеке.

– Служио сам војску у Бањалуци и оженио најлепшу Бањалучанку, моју супругу Анђелију која ми је вратила веру у живот, родила сина и ћерку, продужила лозу. У Бањалуци сам још више заволео севдах, па ми је из тог времена остао надимак Бранко Сарајево – истицао је тада певач.

Почетком 60-их Бранко Косанић учествује на такмичењима певача аматера, машта о каријери радијског певача.

– Први јавни наступ имао сам 1963. у емисији Радио Београда „Микрофон је ваш“ са песмом „Ој девојче Пироћанче. Било је то време кад није било телевизије, кад је радио био закон и кад су само радио певачи могли да сниме плочу – додао је он.

Средином 70-их снимио је Бранко и две синглице за „Београддиск“ са песмама Добривоја Баскића: „Расли смо заједно у истој махали“, „Загрли мајко свога сина“, „Хладовина испод старог храста“, „Ти си злато моје“.

– Да сам снимао више, можда бих и направио каријеру. Али, сам сам крив што нисам направио веће име. Једноставно, стално сам имао посла, много лепо сам живео од певања. Дискографија и естрада ме нису занимали. Ако је песма позната, а певач није, углавном је крив певач – рекао је он.
– Снимио сам четири песме са Добривојем Баскићем, композитором и тадашњим уредником Радио Крагујевца. Касније сам снимао са Бетулом, певао на његовој „Чаши воде са извора“ – рекао је тада певач.

Одлазак Бранка Косанића погодио је многе љубитеље шумадијске песме, нарочито Слободана Бетулића Бетулу.

– Бранко Косанић је богомдан шумадијски певач, природни таленат, са прелепом бојом гласа. Певао је тако питомо и слатко, мекано и топло, без урлања и сувишног трилерања, било га милина слушати. Били смо прави мајстори за певање у дуету, јер дует не прави први глас него други глас – каже Бетула.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Телеграф/Ало