Србија

Вјоса Османи тврди: У Србији је убијен Борис Тадић

Њујорк — Председница тзв. Косова Вјоса Османи изјавила је на седници Савета безбедности УН да је у Србији убијен некадашњи председник Борис Тадић.

Она је покушала том изјавом да криминализује Србију као државу, што је била њена одбрана током обраћања у УН поводом недавних догађаја на Косову и Метохији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На ту изјаву реаговао је шеф делегације Србије и министар спољних послова Никола Селаковић.

Османијева се потом јавила за реч и признала да је погрешила, те да је мислила на Зорана Ђинђића.

„Мислила сам на претходног председника Зорана Ђинђића, њега су убиле криминалне јединице које су деловале на Косову и Метохији“, рекла је она.

Подсетимо, Зоран Ђинђић био је премијер Србије, а убијен је 2003. године испред зграде Владе.

„Господине Селаковићу, независност Косова не иде нигде. Боље да се суочите са реалношћу, како бисте видели мирну будућност, стабилност, где лидери не говоре о рату. Људи су због вас патили много. Трагедија се одиграва иза сваке избеглице. И ја сам сама била избеглица. Под Милошевићевим режимом 80 одсто људи је морало да напусти своје домове“, рекла је Вјоса Османи у реплици Селаковићу.

Она тврди да се према извештају „међународних институција“, проценат међуетничких злочина спустио на 0,03 одсто, у периоду између 2017. и 2020. године.

Османијева је, такође, рекла да ће приштинске власти „ту бројку свести на нулу“, јер се Срби на Косову, како тврди, не боје Приштине, „већ паралелних, криминалних структура“.

„То су структуре које застрашују Србе који желе да учествују слободно на косовским изборима. Желим да будем председник целог Косова, да заштитим Србе од ових напада“, каже Османијева.

Она се осврнула на податак да је посланик Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора, због, како је приштински суд пресудио, изазивања етничке мржње због изјаве да је Рачак измишљен. „Селаковић је поменуо случај Теодосијевића, особе која је оптужена због негирања ратних злочина. Не можете негирати ратне злочине, геноцид, јер доприносите даљим тензијама, конфликту“, казала је Вјоса Османи.

Она се осврнула и на нападе на српске цркве, цитирајући, према њеним речима, НАТО, који је рекао да у претходних 10 година није било озбиљих инцидената усмерених против српских манастира и цркава.

„Мултиетничка полиција обезбеђује већину цркава, осим Дечана, где је КФОР“, изјавила је Вјоса Османи. Она је рекла да би Србија требало да „престане да глорификује ратне злочине“, док приштинске власти, према њеним речима, немају шта да крију.

„НАТО је интервенисао на Косову да спречи српски геноцид. Ми смо били жртве, а Срби агресори“, додала је Вјоса Османи.

„Османијева да устане кад спомиње свог председника Вучића“
Шеф српске дипломатије Никола Селаковић оптужио је вечерас председницу привремених приштинских институција Вјосу Османи да лаже, оценивши да то може да чини јер „не представља никог сем себе“ и затражио од ње да устане када помиње председника Србије Александра Вучића јер је, како јој је нагласио, он је и њен председник.

„Госпођо Османи, морате да устанете кад поменете председника Републике Србије Александра Вучића јер је он и ваш председник. Морате да поштујете свог председника. А касапини са Балкана Хашим Тачи, Кадри Весељи и други који су киднаповали невине цивиле и трговали њиховим органима су у затвору где им се суди“, рекао је Селаковић, који је Вјосу Османи у више наврата ословио са „држављанком Србије“.

Он је оптужио Вјосу Османи да се не оглашава о чињеници да је „лажна држава Косово“ заснована на ратним злочинима и да су њени „оци оснивачи“ у затвору, нити о српским жртавама етничког чишћења и више од 200.000 расљених који више од 20 година чекају да се врате кући.

Селаковић је указао да се за то време Приштина хвали да прихвата избеглице из неких далеких земаља.

„Држављанка Републике Србије Османи Садрију прича бајке описујући лажну државу као једног од највећих шампиона мира и стаблиности на Балкану. Да ли је ово нешто што показује шампиона мира и стабилности на свету? – 36-годишњи Срећко Софронијевић је тешко рањен пре два дана“, упитао је Селаковић.

Назвао је бајкама приче о борби против кријумчарења и нелегалне трговине.

„Њени главни аргументи су лажи, и то је нормално јер она може да лаже. Њој је то дозвољено јер не представља никог сем саму себе. Ја представљам међународно признату независну државу, чланицу УН“, нагласио је Селаковић и истакао да зато не може да лаже, већ мора да говори истину.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ Танјуг