Свет

ВОДЕЋА СВЕТСКА НАУЧНИЦА ТВРДИ: Свету прети далеко смртоноснија пандемија, ради се о овом вирусу

Нипа вирус, који може да усмрти више од половине оних који га добију, једна је од следећих великих претњи за избијање пандемије на светском нивоу, упозорила је научница Сара Гилберт, која је учествовала у креирању АстраЗенека вакцине.

Гилберт је за британске медије истакла да вакцина против овог вируса још увек није ни на видику, а она сматра да би било „погубно“ ако се развије у смеру да се шири једнаком брзином као и ковид, преноси „Тхе Сун“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нешто чега су сви сада свесни јесте како се САРС-ЦоВ-2 проширио светом. Мутирао је, еволуирао и завршили смо са делта сојем који је веома заразан. Ако добијемо делта варијанту (еволуирану тако да буде заразнија) Нипа вируса онда бисмо одједном имали високо преносив вируса са 50 одсто смртности „, рекла је она.

Сара је пре почетка рада на развоју АстраЗенека вакцине у јануару прошле године, рафила на вакцинама за Нипа вирус, Ласа грозницу и МЕРС. Ипак, њен рад је уназађен откако је почела пандемија.

„Током пандемије смо научили да можемо брже и боље, сада желимо да применимо те лекције, али су нам и даље неопходна средства за то. Потребне су нам залихе вакцина против ових патогена за које већ знамо, јер како ће изгледати ако одједном дође до велика епидемије Нипа вируса који се шири светом? На то сумњамо годинама и почели смо да правимо вакцину пре пет година, али још увек није готово“, истиче Гилбертова.

Нипа вирус је на врху листе десет приоритетних болести које је Светска здравствена организација идентификовала као потенцијалне узроке будућих епидемија. Научници су прошле године за „Тхе Сун“ потврдили да би Нипа вирус заиста „могао да буде покретач нове пандемије“.

Јужна индијска држава Керала морала је у септембру да хитно реагује како би зауставила потенцијално избијање жаришта овог вируса. До тога је дошло када је 12-годишњи дечак умро од овог вируса, што је довело до изолације стотине његових блиских контаката.

У почетку овај вирус изазива температуру, главобољу и респираторне симптоме, пре него што доведе до отицања мозга и коме. Нипа се са људе преноси са животиња, а сумњало се да га преносе свиње које су се заразиле једући воће са траговима пљувачке или мокраће слепог миша.

Највећи ризик од избијања епидемије Нипа вируса постоји у земљама као што су Камбоџа, Индонезија, Мадагаскар, Филипини и Тајланд

Извор: zena.blic.rs