Србија

ВУЧИЋ: Моћна велесила стоји иза акције Албанаца, дали су знак за рат против Срба – ТРАЖИЋЕ НЕСТАНАК Р.СРПСКЕ

Председник Александар Вучић је током разговора са Србима у Рашки у једном тренутку замолио за 15-20 минута пажње и да га не прекидају ни звиждуцима ни аплаузима.

„Нећу превише о прошлости. Нећу ни о томе колико нас је било 1961, ни о лошим решењима 1999, ни о ћутању на погром нашег народа 2004, када су се представници државе сакривали испод стола, као и 2008. када је Косово прогласило независност, а ми у Београду ћутали. Нећу да вас подсећам ни да смо ми тражили да се све из УН пресели у ЕУ. Завршио сам са тиме“, почео је Вучић обраћање окупљеним Србима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник је додао да зна шта мисли обичан народ, а онда је, обраћајући се представницима Српске листе, рекао:

„Нисам тражио од вас да будете уз мене нити да будемо заједно зато што вам се нешто свиђа. Желим да вас подсетим на 2013, када су сви министри осим Вулина и Ђурића, били за то да Косово уђе у УН. Само захваљујући договору са вама, нисмо прихватили. Била је то тачка 14 Бриселског споразума“.

Вучић се запитао које је добро решење.

„Када сам постао министар одбране, имали смо две „двадесетјединице“ и једну „двадесетдевеку“ која није могла да полети. Требало је подизати Србију, требало је подизати плате. На КиМ су сада плате веће него у Рашки. Знам да ни то није довољно. Ја не могу да мислим исто што и ви. Део ових момака знам са стадиона, део са других страна. Поставља се питање шта је наша паметна реакција. Ја сам крив, тражио сам да не нападнете РОСУ. Срамота на мене. Тражио сам то не због њих, него да нам не убију неког младића. Док данас нисам чуо да ће Софронијевић бити у реду, жив нисам био. Позвао сам Лајчака и рекао му: ‘Зауздајте их. Ако нисте у стању, зауздаћемо их ми’. Рекао ми је да раде на томе и онда су их натерали да се повуку. Према нашим обавештајним сазнањима имали су подршку бар једне државе, и то није ниједна држава ЕУ, а не значи да их и они не би подржали“.

Вучић је затим додао:

„То је скуп криминалаца које ћемо растерати. Размумем ваш гнев“.

Председник је затим говорио о разлозима акције РОСУ.

„Неке велике силе их пожурују. Ту се налази жеља дела великих сила да се све дестабилизује и уруши да би они боље могли да управљају процесима. Њима је циљ слабљење Србије и целовито независно Косово. Смета им Србија зато што напредује. Имајте у виду да они неће одустати. Британија, Америка, Немачка, па и земље Квинте, али првенствено оне три неће одустати од независног Косова“.

Вучић каже да је требало више инстанци обавестити шта се данас дешавало на КиМ, а не само Лајчака.

„То вам говори да сам и ја изгубио стрпљење“, поручио је председник, па наставио:

„Поставља се питање шта је нама чинити. Шта год да вас молим, знам да ме нећете послушати. Имао сам довољно храбрости да одбијем улазак Косова у УН. Данас се плашим да у Приштини имамо неког ко је ирационалан, а имамо и неке злонамерне у међународној заједници, наравно, нису то сви, али они желе да нас увуку у сукоб. Желим да сачувамо мир. Такође ћу вам рећи, а немојте да ми аплаудирате. Ја сам 20 пута размишљао пре него што сам први пут 4. августа 2017. рекао да Србија неће дозволити ‘Бљесак’, ‘Олује’, погром из 2004. Рекао сам да нећемо дозволити убијање нашег народа и зато сам одмах дошао овде. Разумем вашу одлуку, иако сам желео да реагујете рационалније, нисам глуп да не видим да је то ваш договор. Наравно, ту су и емоције. Шта год да се деси, Србија ће бити уз вас. То не кажем про форме. Они који ме познају, знају шта то значи“.

Уследио је громогласан аплауз.

„Пред нама је тежак период. Биће огромни притисци, тражиће нестанак РС пре пролећа. Све то пада на плећа Србије. А све то ће да раде најмоћније земље света“.

Вучић каже да са актуелним приштинским властима не може да се прича.

„Седели смо у петак увече Марко Ђурић и ја са Тачијем и још некима, а у недељу су ухапсили Марка. Рекао сам им у лице: ‘Да ли сте ви нормални“. А ови сада не кажу ни извини и мисле да имају право да убијају Србе. Не секирају се, јер имају подршку једне стране силе. И знам да ће да кажу: ‘Идемо да хапсимо криминалце“.

Председник је додао да дуже од месец дана лекови стоје на административној линији.

„Само будите стрпљиви, јер они неће да испуне споразум. Као што сам знао да ћемо у БиХ само ми да се придржавамо Дејтона. Ако крену у насиље, ви заштите свој народ, а ми ћемо бити уз вас“, додао је Вучић, па закључио:

„Само имајте у виду колика је цена коју ћемо сви ми морати да платимо. Ако наставе са упуцавањем наших људи, онда заиста нећемо имати избора. Моја порука и њима и вама је да ово није Србија попут некадашње из 1999, 2004, 2008. и 2011. Молимо НАТО да обави свој посао. Молим Албанце да не покушавајуају насиљем, а ако то поново покушају, у тој борби мораћемо да штитимо животе наше деце на КиМ“.

Извор: Курир.рс