Србија

ВУЧИЋ: Набавили смо лек који за 24 часа уништава корону

Србија набавља најбољи лек за корону

Председник Србије изјавио је данас да Србија набавља најновије и најефикасније лекове против короне, које има свега неколико држава у свету у овом тренутку и да ће они бити у употреби када их надлежни органи односно Агенција за лекове одобри.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је, на питање новинара каква је стварна ситуација са лековима за корону, пошто се могу чути критике на његов рачун по питању набавке лекова и поводом тога што је рекао да Србија набавља најбољи лек за корону, Вучић је рекао да су га напали у тајкунским медијима и тајкунске странке како увози лекове који нису одобрени.

Да сам чекао да буде све одобрено, не бисмо имали ни вакцине, додао је Вучић.

– Јутрос смо имали састанак око лекова, и са РФЗО и Лончаром, анализирамо комплетан потрошени материјал уз изградњу боленица и друго. Морамо брзо да излазимо из ковид режима јер имамо на хиљаде људи који чекају разне операције. Зато убрзавамо сад долазак најважнијих лекова, имају ту две врсте лека у пилулама које се очекују ускоро да се појаве, преговарамо и са једнима и са другима. Једну ради Фајзер – пилуле, која има 50 одсто сигурне заштите унапред, а није вакцина, а друго је МСД који је много успешнији и неупоредиво ефикаснији него сличан лек који сад користимо, али једна та пилула кошта 600 долара, а добили смо попуст на 400 долара и размишљамо са Синишом колико тога да купимо да би грађани могли што пре то да имају – навео је Вучић.

Каже да се појавио и још један нови, додатни лек, који се даје као инфузија и да сада имамо проблем у вези са простором око крвета за његово давање.

Тај лек се, каже, већ даје у Канади, Аустралији и деловима САД.

– У сваком случају наса Агенција то то прегледа. Ми смо обезбедили бесплатно део тих лекова. Ја сам односно Србија је добила то од једног светског државника на поклон за грађане Србије. Журим да бисмо спасили животе грађана, а они ми држе моралне придике. То немају три земља у свету, а ми имамо 500 доза. Само једна доза кошта 4.500 или 5.000 долара и када је добијете у року од 24 сата сте негативне, извуче вам сав вирус напоље. Чекамо да се то одобри код нас, моја посао је било да то набавим – нагласио је Вучић.

Извор: srbijadanas.com