Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ ИЗ ДУБАИЈА: Председник саопштио важне вести

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима Србије из Дубаија.

На почетку разговора за Пинк ТВ, Вучић је рекао да је увек срећан када види нашу заставу и чује химну у Дубаију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је реч о отварању српског хаба и павиљона, Вучић истиче да је важно да покажемо да се ослањамо на савремене технологије, да сарађујемо са свима и да смо оставили добар утисак. ПКС, додаје, даје подршку.

– Абу Даби и Дубаји су одскочна даска за Далеки исток, и то је за нас важна ствар. Важно је да се позиционирамо и стичемо пријатеље, да нудимо своје могућности и робу – каже Вучић.

– Азија расте драматично, то људи морају да имају у виду. Ми живимо у истинама које смо добијали пре 30 година, а свет се мења драматично – нагласио је председник.

На питање шта су Срби добили повлачењем РОСУ са Брњака и Јариња, Вучић је рекао:

– Ми Срби да будемо победници, ма колико нам слатко изгледа када РОСУ мора да покупи прње, иако изазива радост, то су наше мале борбе и покушаји да зауставимо и успоримо нешто што нам је наметнуто. Можда смо мало боље одиграли, али то није била наша жеља, већ су нам они наметнули ту игру.

Ово је све, додаје, повезан систем у којем морамо да извучемо највише за народ, а изгубимо најмање.

– Њима је жеља била да нас унизе, није поента била у стикерима, већ су желели да уведу скидање српских табилица, да нас понизе. Истовремено су желели да РОСУ буде тај који ће да буде гарант спровођења њихових одлука. Тиме би нас довели у позицију: они су ушли горе и нема повратка и модификације опстанка – каже председник.

СЛУЧАЈ ИВАНА ТОДОСИЈЕВИЋА

– Да иде на две године робије због тога што је рекао да је Рачак био намештена ствар да би НАТО бомбардовао Србију?! Па то мисли сваки човек у нашој земљи, не мисле само Соња Бисерко, Наташа Кандић, Мариника Тепић, Драган Ђилас и то је то! – рекао је Вучић.

Питали су ме зашто сам дизао авионе? Шта је требало да се сакријемо испод стола? Не пада ми на памет да бежимо од проблема, већ да се боримо. Мир нам је најпотребнији.

Додаје да Приштина свакога дана покушава да легализује своје противправно понашање, а да је Србија сада показала да може да се избори.

– Ово више није лака ствар за њих. За нас је увек била паклено тешка! Тешко смо се борили да бисмо до овога дошли. Обичном народу је лакнуло да није дошло до сукоба, јер нама до тога није. Имамо безброј проблема које треба да решавамо. Морамо да се боримо рационално, прагматично и да чувамо мир – каже председник и додаје:

– Да ли смо имали другачији начин да се боримо? Они су нам помогли својим грешкама, али то је данас превеликој жељи да противнику дају мат у четири потеза. Ми смо у тешкој позицији, а краљево крило и цео краљ нам је огољен, без пешака и фугура. Борићемо се оним мало што нам је остало – каже председник.

О СЛУЧАЈУ КОЛУВИЈА:

На питање о интервјуу Предрага Колувије у којем је рекао да му је нуђена слобода ако за Јовањицу оптужи Андреја Вучића, председник каже да је Колувија провео две године у притвору, а да се и даље против њега води хајка. Подсећа да он никога није убио, да није имао десет тона кокаина…

– Две године да проведете у притвору, очигледно се неко нечега плашио. Одједном је страшна паника у опозицији шта ће да каже. Две године се води кампања да смо ми власници плантаже дроге, нескривено лажу, а онда се све то сруши као кула од карата, појави се човек који хоће да иде на полиграф и каже јасно и гласно шта има. Не мислим да ће Стефановићу бити проблем да одговора, лично би био изненађен да је он у то умешан. Али не одбацујем могућност да свако буде испитан. Биће интересантно да се открије ко је о томе лагао. Када лажете крупно, у лажи су увек кратке ноге. За мене је истина важнија од форме – каже председник и додаје:

Нико није заштићен у Србији, рекао сам шта ја мислим, али то не значи ништа. Ни ја нисам заштићен! Као за Беливука, рекао сам: ићи ћу на полиграф било када! Они који ме оптужују немају ништа, ни против мене, ни против Андреја, нити било кога другог из моје породице. Свакога дана избаце хиљаду лажи са циљем да се Србија сруши. И после мене ће доћи неко ко им неће бити по вољи, и тада ће се видети да није проблем у Вучићу, већ у Србији која мора да буде мала и згажена. У то немојте да имате никакве сумње – рекао је Вучић, додајући да то говори он, човек са великим искуством и који је постигао да има пријатеље широм света, а да га непријатељи поштују.

Понавља да је некоме сметало да се чује шта се стварно догодило.

– Нека се надлежни баве евентуално прекршеним нормама. Оставимо по страни уништавање нечијег живота, тога да неко има децу – они су буквално урушавали државу, а знали су да лажу и обмањују народ! – каже председник.

На питање да ли ће и када одговарати људи из МУП који су учествовали у прислушкивањима, председник каже да се против неких већ води поступак и да је сигуран да ће надлежни радити свој посао.

– Сигуран сам да ће проговорити поједини полицајци и да ће открити за чији се рачун то радило – каже Вучић.

ИЗГРАДИЛИ СМО ГАСОВОД – ЧЕСТИТАМ ГРАЂАНИМА

Када је реч о теми коју је данас покренуо – енергетској кризи, Вучић каже да је Србија делом ову кризу предупредила са пуштањем гаса, на шта је поносан. Честитао је грађанима Србије на гасоводу од 400 км, чиме смо постали транзитна земља.

– Обезбедили смо себи довољне количине гаса. Ми данас купујемо гас, а цена на берзи му је 4x већа. Пакао! Ми, срећом, имамо тзв. нафтну формулу за цену гаса и предстоје нам тешки преговори са Русима о цени. Молићу Путина, Борисова и Лаврова да имамо добру цену. То је важно – каже председник.

Ускоро ћемо претећи Бугаре по просечној плати, а код нас је цена струје и даље најмања у целој Европи – нагласио је он.

Истиче да су неки у Европи смислили „карбон таксе“ и струје више нема. Челик, гас, нафта, електрична енергија, све је, каже председник, отишло у небеса.

– Престићи ћемо ускоро Бугаре по питању плата, али ће нам цена струје остати најнижа. Имамо довољно струје и срећом нисам пристао на уцене да угасимо Костолац, Колубару. Морамо да пронађемо начин да сачувамо гас, струју, да направимо 15-годишњи уговор са Русима и да видимо каве ћемо обновљиве изворе да имамо – каже Вучић.

Недостатак радне снаге га, такође, јако брине. Додаје да проблем недостатка радних места није више тако наглашен, а најочигледнији је у мањим местима.

На питање о појединцима који говоре да је у Сребреници почињен геноцид, Вучић каже да о томе неће да прича јер то говоре људи који не воле Србију, људи који говоре из немоћи и који немају шта да понуде.

Израз немоћи су и псовке и увреде које свакодневно слуша, наглашава председник.

ПОКУШАЋЕМО ДА БУДЕМО БОЉИ ОД ПАРИЗА

На питање да ли има снове за Србију који могу да се реализују, Вучић каже:

– Овде у Дубаију смо чули младића који каже да је пре две године био у Србији и да не може да верује колико се његов Београд променио. Дивно је то видети, и размишљам да се вратим да радим, рекао је он. Дакле, људи који имају добру намеру виде резултат – каже Вучић.

– Где год кренете, видите промене. Професорка ми је на испиту рекла „ишли смо у Грчку и хвала што сте урадили путеве“, а чини ми се да она и не гласа за нас, можда и грешим. Рекли су ми овде да се сетим како је део где је сада Београд на води изгледао пре 6 година. Мора цела Србија да се измени из корена, имамо много идеја. За Нову годину ћемо да имамо најбоље осветљење у јужној Европи, покушаћемо да имамо најбољи ватромет и да наставимо да радимо и градимо. Желим да са Алабаром посетим исток Србије и да видимо шта тамо можемо да урадимо. Имамо пуно идеја, али морамо да држимо политичку стабилност, да чувамо мир, да гледамо интересе народа и националних мањина… – истиче председник.

Наглашава да ће наставити да се бори и да остварује снове.

– Научио сам од шеика Мохамеда и Халдуна да не смемо да станемо. Сада када смо постигли успехе, морамо да повећавамо разлику и да радимо још брже, јаче и снажније, да сустижемо друге. Тада ћемо моћи да кажемо да смо успшени – каже председник.

Молим људе да сањају снове, тако ће их и остваривати и да своје лествице поставе високо – рекао је Вучић за крај разговора.

Извор: Новости

Ознаке