Србија

Запад у шоку! ОРБАН УПОРЕДИО ЕУ СА СОВЈЕТСКИМ САВЕЗОМ: Премијер ЗАПРЕТИО Унији, поручио да је Мађарска независна!

Фото: Јутјуб

Мађарски премијер Виктор Орбан је на скупу у Будимпешти у суботу, шест месеци пре парламентарних избора који ће бити тесни, осудио однос Европске уније према његовој земљи и Пољској упоређујући је са Совјетским Савезом.

– Европска унија нам говори и понаша се према нама и Пољацима као према непријатељима – рекао је окупљеним симпатизерима на скупу поводом националног празника и обележавања противсовјетског устанка 1956.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Бриселу би било добро да разуме да нас ни комунисти нису успели надјачати. Ми смо Давид, а Голијату би било боље да га избегава – истакао је и подржао Варшаву у сукобу с Бриселом у вези с независношћу судова и првенству европског права.

Више десетина хиљада људи је изашло на улице Будимпеште. Учесници шетње, од којих су неки дошли из Пољске, махали су пољским заставама и транспарентима с натписима „Брисел= диктатура“.

Пред Орбаном (58), који влада целу деценију, стоји тежак изазов у лику Питера Маркија-Заја (49), конзервативног градоначелника малог града који води уједињени фронт опозиционих странака – од социјалиста, преко либерала, до некад крајње десне, а данас десноцентристичке странке Јоббик.

Стручњаци предвиђају изузетно тесну борбу у априлу 2022., какву Орбан није доживео годинама.

Питер Марки-Зај је такође окупио у Будимпешти око 5.000 људи пред којима је изјавио „Људима је било доста 1956. и данас им је доста!“.

Орбан је упозорио бираче на опасност повратка левице и истакао „да постоји само једна левица, без обзира како се маскира“ и јавно изнео сумњу у умешаност Брисела и Вашингтона у изборе.

– Када нам је требала њихова помоћ, нису дошли. Сада кад им ништа нисмо тражили они су ту – рекао је Орбан, алудирајући на позиве Мађара Западу да им помогне 1956.

Орбан је десетинама хиљада својих присталица у центру Будимпеште рекао да Вашингтон и милијардер Џорџ Сорош желе да на изборима победе „њихови људи“, односно уједињена лева опозиција и притом дају свој новац, медије и друштвене мреже.

– Но, није важно шта желе у Бриселу, Вашингтону и у медијима којима се управља споља. Мађари ће одлучити о својој судбини – изјавио је Орбан у суботу, преноси Јутарњи.

„Наша снага је у нашем јединству…ми верујемо у исте вредности: породицу, народ те снажну и независну Мађарску.“

Истовремено, Марки-Зај је на опозиционом скупу рекао да ће, буде ли изабран, његова влада израдити нацрт новог устава, обрачунати се с корупцијом, увести евро и штитити слободу медија.

– Режим је постао морално неодржив…замах који сада имамо одвешће нас на изборе у априлу 2022. – изјавио је.

Анкете показују да се између Орбановог Фидесза и опозиције води мртва трка, уз четвртину неодлучних бирача.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс