Србија

ЗБОГ ОВОГ СМО ТРН У ОКУ ЗАПАДУ: Србија од Русије набавља УБИЦЕ АВИОНА! Ево шта се крије иза свега!

Фото: Јутјуб

 Одбрамбени системи „Корнет“ и „Красуха“, познати као убице авиона, дронова и тенкова, као и хеликоптери ми-17 и ми-35, ускоро ће бити део опреме наше војске * Заштита ваздушног простора биће близу 90 одсто, док је 1999, у време бомбардовања, била само четири одсто

Србија наставља реформу и модернизацију својих одбрамбених и безбедносних снага и у скорије време планирана је набавка најсавременије технологије, опреме и наоружања из Русије. Озбиљно се, како сазнаје Српски телеграф, разматра куповина хеликоптера ми-17 и ми-35, као и јачање система противваздушне одбране (ПВО) кроз набавку два моћна система „Красухе“, намењене за електронску борбу која ослепљује борбене авионе агресора на 300 километара и ефикасно обара дронове камиказе, и „Корнета“, познатијег као терминатор или убица тенкова, бункера, оклопних возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо зато Србија је трн у оку многим центрима моћи, претежно на западу. Наиме, Србија би, у том случају, значајно ојачала одбрамбену моћ и више, тврде стручњаци, не би могла да се понови трагична 1999. Тада смо штитили тек четири одсто нашег ваздушног простора, док би куповином ових система покрили небо не само изнад наше земље већ и изнад региона с неких од 85 до 90 одсто.

Стручњаци кажу да би чак и моћни војни савези имали велике губитке, те да би, у случају напада, имали најмање 200 оборених летелица.

ЗАШТИТА ДРЖАВЕ

Да ће војска и полиција Србије постати много јаче, најавио је и министар унутрашњих послова Александар Вулин:

– Апсолутно је сигурно да ће војска и полиција куповати најсавременије технологије, између осталог и оне које производи Руска Федерација. Војска и полиција Србије ће, у складу с постојећим споразумима и уговорима, добити најновију опрему и наоружање из Русије.

Баш због разноврсних притисака због сарадње с Москвом и у безбедносно-одбрамбеној сфери Вулин је казао да Србија остаје војнонеутрална – неће улазити у НАТО, али ни уводити санкције Русији или ширити антируску хистерију.

И председник Србије Александар Вучић потврдио је да ће бити настављена улагања у развој и јачање домаће одбрамбене индустрије, што је важно да Србија „не би могла да буде понижавана и угрожавана“. Он је, одговарајући на питање како гледа на критике ЕУ и САД што Србија набавља оружје из Русије и Кине, казао да је Србија слободна и независна земља, која сама доноси своје одлуке, па и оне од кога ће и које наоружање да купује да би себе заштитила јер не жели да зависи ни од кога:

– Србија ће наставити да се понаша као слободарска земља, аутономно доноси одлуке, набавља колико мисли да је потребно да би одвратила сваког од потенцијалне агресије на себе, што је понашање суверене земље. Ако мислите да треба САД и ЕУ да одлучују колико ћемо оружја да имамо, ајде да укинемо државу. Шта ће нам држава ако ће неко други да одлучује колико нам треба оружја, енергената, воде. Моја политика јесте да не слушамо друге, и то је симбол политичке независности.

ЈАЧАЊЕ ПВО СЕКТОРА

Најављене набавке наоружања и војне опреме из Русије су наставак раније договорене војнотехничке сарадње две земље, наводи за Српски телеграф војни аналитичар Владе Радуловић. Оцењује да је та сарадња нарочито изражена у сегменту ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, с тим да ће се, овог пута, како ствари стоје, та сарадња проширити и на терен како противоклопне тако и електронске борбе.

– Паралелно с овим процесом, ми јачамо наше оружане снаге и набавком средстава ратне технике западне производње, али и из погона домаће одбрамбене индустрије.

Иначе, припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране ВС и Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације ове недеље реализују тактичку вежбу „Словенски штит 2021“ с бојевим гађањем, посвећену противваздухопловним дејствима. Тема заједничке вежбе која се одржава на војним полигонима и у ваздушном простору Србије јесте организовање и извођење противваздухопловних дејстава у заштити територије и сопствених снага.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс