Свет

АЛАРМАНТНО! Нови сој коронавируса се шири: Драстичне мере од следеће недеље?

Омикрон највероватније и у Немачкој.

Немачка академија наука апелује на политику да одмах драстично пооштри мере и то за почетак за све, без обзира били вакцинисни ли не. Берзе у кризи као марта 2020.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Светска здравствена организација је нову варијанту коронавируса Б.1.1.529, под именом Омикрон, први пут откривену у Јужној Африци, јуче класификовала као „забрињавајућу“. Здравствени орган ЕУ је такође оценио Омикрон као „забрињавајући“. Ова класификација је сигнал да је варијанта заразнија или да води до тежих токова болести.

Нова варијанта је до сада откривена у Белгији, Хонг Конгу, Израелу и Великој Британији. У Чешкој постоји сумња код једне особе која је била у Намибији.

Тренутно постоји основана сумња да се први случај појавио и у Немачкој. Особа је примила две вакцине, дакле поптуно је имунизована. Допутовала је 21. новембра из Јужне Африке преко аеродрома у Франкфурту и после неколико дана добила симптоме.

Министар за социјална питања Хесена Каи Клозе објавио је на Твитеру да постоји „висок ниво сумње“ заразе новом варијантом вируса. Код особе је пронађено „неколико мутација типичних за Омикрон“, и она је изолована код куће. Комплетно секвенционирање материјала ће потрајти неколико дана.

Холандија је позвала све људе који су ушли у земљу из јужне Африке од прошлог понедељка да се одмах тестирају.

На аеродрому Шипол у петак је 61 путник из Јужне Африке био позитиван на корона-вирус, док је 531 путиник одатле био негативан на корона-тесту. Они који су били позитивни смештени су у карантенски хотел и сада се испитује да ли су заражени варијантом Омикрон.

Према наводима надлежних органа, путници који су били позитивни и показали симптоме морају остати у карантину седам дана, а заражени без симптома пет дана. Они који су били негативни и који су остали у Холандији требало би да се изолују код куће. Сви остали могу да наставе свој пут.

Немачки академици траже драстичне мере

Немачка академија наука Леополдина апелује на обавезну вакцинацију и ограничавање контакта због драстичног пораста корона инфекција.

Невакцинисани морају бити мотивисани или присиљени да се вакцинишу – наводи се у објављеном апелу научника: „То је једини начин да се грађани нашег друштва спасу од даљих погубних последица“.

Научници се залажу за ограничења слободе као што је постепено увођење обавезне вакцинације и драстичнија ограничења контакта – јер је то очигледно у складу са ставом који из добрих разлога дели већина становништва, наводи се у саопштењу.

„Са медицинске и епидемиолошке тачке гледишта, одмах ће бити ефикасно значајно смањење број контаката на неколико недеља, а од почетка наредне недеље“, кажу аутори.

Због опадања имунитета, ове мере би морале привремено да се примењују на све – дакле и вакцинисане и реконвалесцентне особе – које би за то време морале да добију допунску вакцинацију.

Потписници апела, укључујући Кристијана Дростена, позвали су да се до Божића поред прве и друге имунизације омогући и око 30 милиона допунских вакцинација.

Да би вакцинисало што више људи, у вакцинацију би морале да се укључе и друге групе медицинских стручњака – као што су апотекари, стоматолози, медицинске сестре и бабице. За то ће делом бити неопходна техничка и логистичка подршка војске, Организације за техничку помоћ и других признатих приватних организација за помоћ катастрофама. Тренутно је у Немачкој на вакцинацији ангажовано око 100 000 лекара.

Школе и вртићи да остану отворени

Имајући у виду децу и младе, Леополдина препоручује ране божићне празнике и редовне короне тестове најмање три пута недељно. Наставници и ученици свих разреда треба да носе маске током целог боравка у школама.

„Обустављање обавезног присуства у школи, наизменична настава, као и затварање вртића – треба избегавати колико год је то могуће.“

Неће моћи без локадауна

Генерални директор Немачког удружења градова и комуна, Герд Ландсберг, изјаснио се за отказивање великих манифестација и локдаун у посебно погођеним подручјима.

„У деловима Немачке са изузетно високим цифрама инциденције, неће моћи без локдауна. Међутим, недостаје неопходна правна основа.“

Овде је будућа семафорска коалиција СПД, Зелених и ФДП позвана да пре божићне паузе у Бундестагу поново успостави ванредно стање због епидемије како би се отвориле неопходне опције за акцију.

Кандидат СПД за канцелара Олаф Шолц такође се изјаснио за доследну акцију с обзиром на драматично погоршање ситуације. „Биће урађено све што мора да се уради. Не постоји ништа што не се не долази у обзир“, рекао је он.

Шолц је већ најавио да ће бити формиран кризни штаб. Тренутно постоји блиска сарадња будуће и садашње владе, рекао је Шолц.

Црни петак на берзама

И на берзи поново влада кризно расположење: новооткривена варијанта вируса Омикрон изазива панику на тржиштима, а вредности акција се урушавају широм света. Иронично, Црни петак који је најуноснији дан у години за трговце, био је талични Црни петак на берзи. Говори се кризи као марта 2020.

На пример, Барел сирове нафте (WТI) коштао је 69 евра, пао је за 11,7 одсто за само један дан! С друге стране, међу победницима – произвођачи вакцина као што је Бајонтек. Компанија из Мајнца на моменте је повећала вредност за невероватних 18 одсто на 325 евра по деоници.

„Док се још јуче разговарало о превисоким стопама инфлације у САД и Европи, због којих ће централне банке брже предузети контрамере, нова варијанта вируса би можда поново могла да промени укупну генерално оптимистичну економску слику“, рекао је стручњак Бернд Крампен за лист Билд.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW