Свет

Бил Гејтс незадовољан вакцином и дијагностиком ковида! ОТКРИО ШТА НАС ЧЕКА!

Бил Гејтс, оснивач Microsofta и велики филантроп, кроз своју фондацију је уложио велика средства у борбу против различитих болести широм света. У ових годину дана милиони су уложени у истраживање и развој вакцина против болести ковида 19, али он није задовољан како је све то испало.

Гејтс је у разговору за Policy Exchange,, током посете конференцији COP26, открио како није задовољан вакцинама које су тренутно доступне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Немамо вакцине која блокирају преношење. Добили смо вакцине које ће вам помоћи, али оне само мало смањују ризик од преношења вируса. Требају нам нови начини стварања вакцине, самог лечења, знате, неки лекови могу да помогну, али мање него што би требали. Нисмо добили ни бољу дијагностику“, рекао је Гејтс.

Он је на опасност од пандемије упозоравао последњих неколико година .

„Први ТЕД Талк сам одржао 2015. године и отад сам написао бројне чланке с насловом „Нисмо спремни за следећу пандемију“ и, нажалост, то је била боља прогноза онога што се догодило но што је ико могао да замисли.

„Од економске штете до бројних умрлих, то је једноставно страшно“ истакао је Гејтс.

Нада се да ће за пет година моћи да напише књигу коју ће назвати „Спремни смо за следећу пандемију“.

Али биће потребне десетине милијарди за истраживање и развој. Вероватно ће бити потребно око милијарду долара годишње за радну групу за пандемију при СЗО која спроводи, оно што ја зовем „бацил игре“, где вежбате шта ће се догодити ако биотерориста донесе мале богиње на 10 аеродрома.

„Како ће свет реаговати на то? Знате, не постоји прави извор епидемије. А биотероризам изазива епидемије које би могле да буду још горе од онога што можемо доживети данас“.

„Ипак, напредак у медицини требало би да нам пружи алате који би требало да буду много бољи. Ако желимо да будемо спремни за следећу пандемију, потребне су нам ствари као што су производња јефтиних вакцина, велике фабрике…“, није превише оптимистичан Гејтс.

На питање о слабој прихваћености вакцина у свету и теоријама завере или дезинформацијама које се шире друштвеним мрежама, Гејтс је био јасан.

„То је несрећна околност. Знате, у дигиталном свету одувек су постојале луде теорије и теорије завере. Вероватно су се ширили брже и ефикасније управо због дигиталног света“, рекао је Гејтс.

Додао је да су владе широм света можда морале да реагују раније уместо да напусте Фејсбук и друге друштвене мреже да се саме баве тиме.

„На крају, владе ће морати да тестирају ове теорије завере и успоре њихово ширење. Само кукање на приватни сектор неће довести до решења. Признајем, то је проблем“, додао је Гејтс.

Дотакао се и питања климатских промена. Он истиче да су иновације изузетно важне ако желимо да направимо било какав напредак у смањењу утицаја човека на природу и у ублажавању климатских промена.

Зелени челик и јефтини водоник

Додао је како су емисије CO2 само један од проблема којима би требало да се позабави цео свет.

Подсетио је како су неке технологије које могу да утичу на ублажавање климатских промена, попут соларних панела за производњу електричне енергије и литијум-ионских батерија, на своем почетку биле изузетно скупе.

Но, како је технологија постајала све раширенија, њихова цена је падала.

„Морамо то да урадимо за најмање шест других технологија – зелени челик, јефтини водоник, ветропаркове на мору и слично. За то је потребно много новца и много иновација, али то је нешто што морамо да урадимо“, истакао је Гејтс.

 

 

 

 

 

 

Извор: AVAZ.BA