Регион

Брисел у шоку! ВИКТОР ОРБАН БРАНИ СРПСКУ: Мађарска се одлучно супроставља санкцијама!

Фото: Јутјуб

Мађарска се одлучно супроставља идејама неких моћника у Европској унији да се Републици Српској уведу економске санкције

Мађарки премијер Виктор Орбан жестоко брани интересе Републике Српске у Европској унији и оштро се противи идеји појединих моћника да се Бањалуци и српским лидерима уведу економске санкције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка је у органима ЕУ покренула питање санкција против званичника РС, који наводно, угрожавају Дејтонски споразум. Иако се нису помињала имена, јасно је да је реч о Милораду Додику, члану Председништва БиХ, и његовим сарадницима у партији и институцијама РС.

Овој иницијативи оштро се противи Мађарска, а било каква одлука о евентуалним санкцијама мора бити донета концензусом свих држава чланица Европска уније!

Велика свађа

Немци су од Европске службе за спољне послове затражили да се изради документ са предлозима за санкције против званичника РС.

О том питању се расправљало на састанку политичког и безбедносног комитета ЕУ, на нивоу амбасадора чланица. Немачку иницијативу снажно је подржала Чешка , док је иницијатива наишла на оштар отпор Мађарске.

Састављање документа са предлозима за санкције, који треба да изради ЕЕАС, редовна је процедура кад се на нивоу ЕУ покреће питање санкција против неке земље или ентитета. Припрема самог папира не захтева једногласност држава чланица ЕУ, али сама одлука о санкцијама мора бити донета концензусом свих чланица ЕУ.

Немачка иницијатива долази у време Додикових најава повлачења сагласности РС на формирање институција БиХ и писма америчког државног секретара Ентонија Блинкена члановима Председништва БиХ, у којем је навео став Вашингтона да ће повлачење из институција БиХ значити и увођење санкција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало/Информер.рс