Србија

ДЕЛТА ПЛУС СОЈ ЈЕ И У СРБИЈИ, АЛИ ГА НЕ ВИДИМО! Огласио се доктор Кон и открио шта нас чека!

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон коментарисао је нови сој корона вируса и проценио да се он вероватно налази у Србији.

О делта плус соју изјаснили су се бројни стручњаци, а Кон је његово присуство у региону јасно сумирао – све што се налази у околним земљама, можемо сматрати да се налази и код нас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Све што је у суседној Хрватској, врло је вероватно и да је ту, али се још не види. Делта плус сој се, на срећу, не пробија лако, али показује већу способност ширења – за 10 одсто у односу на постојећи сој. За сада имамо сазнања да вакцине штите и од овог соја. Што се грипа тиче, имамо индиректне доказе да је већ и овде присутан, само још није званично лабораторијски потврђен“, казао је Кон.

Из СЗО упозоравају да ће до фебруара у Европи због ковида 19 живот изгубити још пола милиона људи, а сведоци смо да у Србији сваког дана ова болест однесе минимум 60 људи. Епидемиолог је је проценио да ће вишак смртности и у Србији бити виши.

„Европа полако постаје светско жариште. Сама помисао да ће преминути 500.000 људи је страшна. То је сваки хиљадити становник Старог континента. Такозвани вишак смртности и код нас ће ове године бити већи него прошле, јер је тек у априлу прошле године пандемија ухватила замајац. Ја морам да саопштавам вести које нису пријатне, али је то моја дужност. Нема сумње да умире доста људи. Најчвршћи показатељ ће бити када се израчуна десетогодишњи просек смртних случајева и када се гледа по месецима и годинама. Прошле године је он изражен кроз број од 14.000 преминулих, а ове ће сигурно бити већи“, рекао је он.

Кратко је прокоментарисао и Вајбер групу „посвећену“ леку „ивермектин“.“

„Неки људи живе у убеђењу да нешто помаже, а не прате законску регулативу. Све то што раде је изван легалних токова“, закључио је Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Политика