Спорт

ЂОКОВИЋ ЈЕ НАЈБОЉИ СВИХ ВРЕМЕНА! Новак после невиђене драме освојио Париз, ово пре њега НИКО НИЈЕ УРАДИО!

НОВАК Ђоковић је показао да је и даље најбољи на свету: освојио је титулу на мастерсу у Паризу, победивши у финалу другог са АТП листе, Данила Медведева, са 4:6, 6:3, 6:3.

А какво је то само финале било. Пуно истинских мајсторија, резултатске драме, проблематичног понашања публике, нервирања судије…

Но, кренимо редом.

Гледаоци су од самог старта могли да ужива у бравурама. Најпре, углавном, у извођењу руског аса, који је фантатичном одбраном заустављао огромну већину Новакових покушаја, па тако дошао и до брејка, и, који минут касније, до 0:2.

Иако Ђоковићу није било лако у тим тренуцима, јер је све подсећало на болну лекцију из финала Ју-Ес опена, његови бројни навијачи у „Берсију“ почели су да добијају разлоге за задовољство јер је најпре „са нулом“ освојио свој сервис гем, а онда исто тако и гем у коме је почетне потезе имао други с АТП листе. Међутим, и поред тога што је после 15-ак минута врло занимљивог надметања Ђоковић имао 3:2, па онда и брејк лопту, све се некако одједном распало у његовој игри.
Одличан сервис Медведева је анулирао ту прилику, да би потом Рус преузео иницијативу, драстично смањио број киксева и, уз брејк који је потом направио, освојио уводну деоницу. Сасвим заслужено, јер је у њој направио двоструко мање грешака (6 наспрам 12), а Новакова већа агресивност, која се очитавала и у броју директних поена (11:8) управо због поменутих грешака коштала га је губитка сета.

У другом су обојица додатно подигла ниво своје игре. Публика је уживала у тениским „магијама“, али се и понашала проблематично. Трећи гем је више пута прекидан, јер је судија, Францускиња Орели Турт, морала да опмиње навијач(иц)е због шетње, затим једну жену која је непрестано причала, а и редаре који су допуштали да се врата на трибинама стално отварају и затварају. Међутим, наредни гем је био далеко важнији.

Тада је Медведев водио и са 40:15, имао и три аса, а гем је решен – брејком Ђоковића који се вратио на „фабричка подешавања“ и, као некада, невероватним потезима у одбрани преокренуо резултат и направио брејк за 3:1. Али, ту је био тек почетак драме. Јер, Рус није одустајао од намере да узврати ударац, а нарочито се борио „сатеран у ћошак“, у послеењем гему другог сета. Он је потрајао чак 12 минута, у њему је Данил имао три брејк лопте, а онда на невероватан начин спасао две сет-прилике које је изгрдио Ноле. Трећу, међутим, није, па је тако заказан „одлучујући окршај“ – у трећем сету.

Борба, а и спортска драма, достизали су врхунац како се завршница меча ближила, јер је сваки поен био „најважнији до тада“, но оно што Рус никако није могао да спречи, то је било главно Новаково оружје: смиреност, шта год да се дешава. Јер, кад год би пред собом видео изазов, Ђоковић би га смирено решавао. Кад год би се нашао у личном проблему, попут болног пада на руку коју је оперисао, устајао би играо још боље.

Заправо, најбоље.

Ђоковић је баш после тог пада када је губио са 1:2 заиграо као у трансу – освојио је и тај гем, и три наредна, па иако није баш одмах „одсервирао победу“, у Паризу је, у правој резултатској драми, показао свима на свету – да је најбољи на свету.

Извор: Новости