Србија

Добра вест! ОГЛАСИЛА СЕ МИНИСТАРКА: Још пара од државе; настављају се два велика пројекта

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је нова новчана издвајања државе.

Како је рекла, у циљу повећања енергетске ефикасности почело се са реализацијом пројекта замене столарије, а потписани су и уговори са 37 општина и градова за изградњу соларних панела на зградама и кућама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Очекујем да ћемо до јануара имати панеле на око 500 домаћинстава“, рекла је министарка Михајловић и нагласила да ће се са ова два пројекта наставити и следећих година, па у јануару треба очекивати нови конкурс за замену столарије, а у фебруару за соларне панеле.

Она је, гостујући на Телевизији Прва, казала да је снабдевање гасом после бугарске хаварије стабилизовано и да је он кренуо јуче поподне, те истакла да Србија у наредних годину дана мора да прошири своје складиште гаса у Банатском Двору, како би се овакве ситуације у будућности лакше превазишле. Навела је да је оптимални капацитет овог складишта 800 милиона кубних метара, а сада у њега може да стане 450 милиона, од чега је пола наше а пола Гаспромово. Михајловићева је указала да би за боље превазилажење оваквих ситуација такође било добро да Србија заједно са Мађарском и Бугарском направи кризни план.

Одговарајући на питање када би садашња глобална цена гаса која обара све рекорде, могла почети да се смањује, министарка је рекла да није за очекивати да се то деси пре марта или априла следеће године, дакле не пре краја зимске сезоне на северној хемисфери.

„Ни тада се не може очекивати да ће цене бити као што су биле 2019. или 2020. године, али ћемо барем имати цене које су предвидиве, за разлику од сада када се цене мењају веома често“, објаснила је Зорана Михајловић.

Када је реч о уговору са Русијом о набавци гаса који истиче у децембру истакла је да се воде преговори о новом уговору, а да ће се више детаља знати после састанка председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина, али да она очекује успешан и дугорочан уговор.

„Не очекујем да ћемо имати тако повољан уговор као што је овај садашњи али очекујем да ћемо имати сигурно снадбевање гасом, а то је за нас најважније“, навела је она.

Оценила је да ће Србија из садашње опште енергетске кризе изаћи са чињеницом да има довољно и енергије и енергената и нагласила да до краја грејне сезоне неће бити повећаване цене енергената за домаћинства.

Што се привреде тиче, оне се мењају како истичу уговори предузећа са Електропривредом Србије. Према њеним речима то диже троскове привреди и тражиће се начини да јој се помогне али би и привредници, како је нагласила, могли да се укључе у производњу енергије, да се праве мини соларне електране и да привреда буде самодовољна. Истакла је да законски услови за то постоје и да само треба кренути у реализацију.

„Србија мора да буде сто више самодовољна, да имамо довољно гаса, струје и да се наше топлане пребацују на биомасу и обновљиве изворе енергије“, нагласила је министарка Михајловић.

Навела је да не би требало бежати ни од нуклеарне енергије о којој се у последње време све више прича и да би ваљало поново изучавати ову област.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Б92/ПРВА