Србија

Доктор Радовановић открио све: „ЈЕДНА ВАКЦИНА ЈЕ КАО АВАЛА, А ДРУГА КАО ЈАСТРЕБАЦ“ Ово је разлика између ФАЈЗЕРА И СИНОФАРМА

Вакцине против корона вируса производе различит број антитела, како је епидемиолог др Зоран Радовановић сликовито објаснио.

Да ли мерење антитела на корона вирус има сврху? Овај тест може се урадити за око 1.900 динара у многим лабораторијама, али стручњаци упозоравају да често нема поенте мерити их на своју руку. Неки од тестова које грађани плаћају заправо ни не показују право стање, објаснио је др Зоран Радовановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог је казао да се тест на такозвана неутралишућа антитела не ради рутински, већ само у неким лабораторијама.

„То се не односи на она антитела која се у приватним лабораторијама раде за око 1.900 динара. Треба знати да не постоји чаробна граница антитела за коју у овом тренутку знамо да може да заштити. Неко може да оболи и ако их има више, а неко да не оболи иако их има мање. Разлози за то су управо количина тих неутралишућих антитела која се не раде свима, али и ћелијски имунитет“, објаснио је он.

„Све је то индивидуално, поређења ради, ако би сто људи скочило са другог спрата, некоме не би било ништа, неко би поломио ногу а неко погинуо. Тако је и са антителима, не може да се повуче црта колико ће их тачно заштитити“, рекао је др Радовановић.

Додатно, свака приватна лабораторија има своје јединице како их мери, па је код некога граница 20, а код некога 50.

Колико штити која вакцина?

„Студије су показале различите нивое антитела код различитих вакцина, кинеска је као Авала, Фајзер као Јастребац, то значи да ће ова друга да достигне виши ниво антитела и да ће дуже давати заштиту. Објављени руски подаци осим антитела узимају у обзир и ефективност, да ли реално људи оболевају. То конкретно значи да није важно само шта крв показује, већ и да ли ће човек добити корону. Али има студија које показују да руска вакцина штити мало боље од Астразенеке. Можда ће трећа доза производити дужу заштиту од ковида, па четврту нећемо примати у сличном размаку већ много дужем“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / Политика