Србија

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Даље нема: 10 дана локдауна и обавезна вакцинација

Фото: Pixabay.com

Беч — Аустријска влада донела одлуку да од понедељка, 22. новембра, сви грађани, а не само невакцинисани, буду закључани 10 дана.

Такође, донета је и одлука да је од 1. фебруара наредне године у тој земљи вакцинација против коронавируса обавезна за све.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме је Аустрија постала прва земља ЕУ која је увела општу обавезу вакцинације против коронавируса.

Ситуација са коронавирусом у Аустрији је, без обзира на строгу меру закључавања невакцинисаних особа, на ивици катастрофе. Број новозаражених константно расте и обара све рекорде, а исти случај је и са болницама које су на ивици колапса.

Према плану, локдаун би могао да буде продужен максимално за још 10 дана.

Након истека 20 дана закључавања, невакцинисани би и даље били у локдауну.

Школе неће радити, већ ће имати само службу чувања деце чији родитељи због посла не могу да брину о њима.

Аустријски канцелар Александер Шаленберг рекао је на прес конференцији да ове мере није било лако донети, али да су морали да буду предузети овакви кораци због лоше епидемиолошке ситуације.

„Увек сам говорио да је заједнички циљ да се невакцинисани вакцинишу, али и поред интензивне кампање, нисмо успели да уверимо довољно људи у то. Мере које смо доносили, посебно 2Г правило и локдаун за невакцинисане, повећали су спремност за вакцинацију, али не довољно добро“, рекао је Шаленберг.

Додао је да је дуго постојао политички консензус да се не уводи обавезна вакцинација, али да се мора гледати реалности у очи.

„Предуго смо полазили од тога да је могуће да људе уверимо да се добровољно вакцинишу, ради своје и заштите ближњих. Али, морамо признати реалност“, рекао је Шаленберг.

Указао је да је превише политичких снага које се боре против вакцинације, што је неодговорно и представља атак на здравствени систем, а последице су препуне интензивне неге и огромна људска патња.

„Зато смо се одлучили за тешке мере. У целој земљи биће обавезна вакцинација од 1. фебруара. То је једини начин да изадјемо из зачараног круга инфекција. Не желимо пети, шести талас… Вирус остаје, мораћемо да живимо са тим, а једини пут је вакцинација“, рекао је Шаленберг.

Он је навео да ће локдаун, који ступа на снагу у понедељак, трајати максимално 20 дана за вакцинисане и излечене од коронавируса, за које ће бити окончан 13. децембра.

Шаленберг је најавио и да ће бити мера помоћи, јер никоме оваква одлука, каже, не пада лако, али се због лоше епидемиолошке ситуације, не само у Горној Аустрији и Салцбургу, морају предузети овакви кораци.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг