Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Ево где „пада“ отказ због вакцине, а где суспензија без плате?

ОВЕ седмице је Немачку потресло неколико случајева масовног избијања короне у домовима за старе.

У једном таквом дому у Бранденбургу умрло је једанаесторо штићеника, премда су скоро сви били вакцинисани. Но, међу запосленима, укључујући и оне који негују старе, вакцинисанала се тек половина њих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Институт „Роберт Кох“ бележи све више такозваних „пробоја вакцине“, односно случајева када вакцинисани људи, ипак, добијају симптоме, понекад и тешке. Према речима стручњака и према студијама, то се дешава зато што – посебно код старијих и људи нарушеног здравља – дејство вакцине попушта након неколико месеци. Од почетка године су, притом, најпре старији вакцинисани.

Надлежни министар, Јенс Шпан, жели да се убрза давање треће дозе, такозваног бустера, старијима па потом и осталима, пише DW. Међутим, одлазећи министар из редова Демохришћана противи се обавезној вакцинацији медицинског особља и неговатеља. Уместо тога, предлаже дневно тестирање особља и посетилаца домова – чак и ако су вакцинисани.

Те најаве наишле су на подељене реакције. Слично је широм Европе, где су разнолике стратегије како заштитити најосетљивије: пацијенте у болницама и штићенике старачких домова. Ево неколико примера.

Италија

Влада у Риму је међу првима увела обавезну вакцинацију за медицинско особље још 25. маја. Према наводима националног удружења лекара, до краја октобра је више од 2.000 лекара суспендовано јер се нису вакцинисали. Додуше, око 500 њих се после суспензије вакцинисало и вратило на посао. Од септембра сви запослени (свуда, не само у здравству) морају да имају зелени сертификат који доказује да су примили вакцину, прележали корону или да су у последњих 48 сати негативно тестирани. Држава сноси трошкове тестирања само за оне грађане који из медицинских разлога не смеју да приме вакцину.

Грчка

Од септембра важи обавезна вакцинација за запослене у здравству. Остали запослени морају послодавцу двапут седмично да предоче негативан налаз теста на корону, иначе не могу у канцеларију, фабрику или неки други објекат у којем раде. Брзи антигенски тест морају да плате сами, а он кошта до 10 евра.

Француска

Од средине септембра вакцинација у овој земљи је обавезна за здравствени сектор, али и, рецимо, за полицију и ватрогасце. Као и у Грчкој и Италији, ни овде није могуће некоме дати отказ јер неће да се вакцинише, али је могућа суспензија без плате.

Велика Британија

Почетком овог месеца министар здравља, Сахид Џавид, најавио да ће од априла идуће године бити уведено обавезна вакцинација за медицинаре. Ово је најављено скоро шест месеци унапред из бојазни да би многи могли да одбију вакцинацију, те да би то додатно угрозило здравствени систем током зиме. Обавезна имунизација најављена је за Енглеску, не и за Велс, Шкотску и Северну Ирску.

Шпанија

Овде се расправља о обавезној вакцинацији за све становнике. За то се залаже и удружење послодаваца, али је министарка здравља, Каролина Даријас, против те идеје. Поједини региони припремили су сопствене оштрије законе, али их до сада нису припремили. Рецимо, Галиција је намеравала да зелени сертификат употреби слично као Италија. Ипак, централне власти у Мадриду су тај закон изнеле пред Уставни суд, па је Галиција превентивно повукла закон. Шпански Устав поставља високе препреке за такве подухвате, а они можда и не би били примерени, с обзиром да је међу радно активним становништвом (20 до 69 година старости) стопа вакцинације чак 85 одсто. Међу запосленима у здравству је скоро сто одсто.

Протести против мера

Ипак, у свим поменутим земљама многи људи нису ћутке дочекали обавезну вакцинацију или друга правила. Тридесеторо људи из Грчке поднело је суду у Стразбуру тужбу због закона у својој земљи, али нису имали успеха. Тужбе постоје и у Италији. Међу масовним протестима, који окупљају десетине хиљада људи, истиче се блокада луке у Трсту средином октобра, када су тамошњи радници протестовали против зеленог сертификата и хтели да „испослују“ барем бесплатне тестове. Полиција је разбила блокаду, али протести лучких радника се настављају.

 

Извор: Новости.рс