Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Уводе се оштрије мере у понедељак: Нови услови за улазак у угоститељске објекте

Фото: Јутјуб

Због драматичног погоршања дневног броја новозаражених и све веће попуњености капацитета на јединицама интензивне неге, аустријска влада донела је вечерас одлуку да од понедељка пооштри мере и уведе правило “2Г” широм Аустрије.

Аустријски канцелар Александер Шаленберг саопштио је да се убрзава раније усвојени план са пет нивоа и да ће се од понедељка применити ниво 4 истог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да ће се од понедељка широм земље применити “2Г” правило које предвиђа да приступ угоститељским објектима, услужним делатностима и слично добијају само лица која имају сертификат о вакцинацији или потврду о прележаном ковиду 19 не старију од 180 дана.

Истовремено је наглашено да на радном месту остаје на снази „3Г“ правило, а то значи да ће поред потврде о вакцинацији или прележаном ковид19, важити и негативан тест. Одлуком владе невакцинисани су де факто спречени да користе угоститељске објекте, хотеле, културне установе, установе забаве, спортске манифестације и манифестације са више од 25 особа.

Договорено је да се примени и четворонедељни прелазни рок који ће омогућити особама са примљеном једном дозвом вакцине да уз ПЦР тест испуне услов “2Г”.

Такође је одлучено да се уведе општа обавеза ношења маски више заштитног нивоа ФФП2 у свим продавницама, музејима И библиотекама.

Рок важења такозваног “Зеленог пасоша” смањен је са годину дана на девет месеци од друге дозе. Све особе које су примиле вакцину ““Џонсон и Џонсон““ мораће до 3. јануара да приме другу дозу како би имали и даље важећи “Зелени пасош”.

Што се деце тиче, за улазак на места за која важи “2Г” правило важиће и даље такозвани “Нинџа пас”, у којем се налазе налепнице о обављеном тестирању у школи, где се три пута недељно врши тестирање ђака. “

“Ситуација у Аустрији је веома озбиљна, као и у низу других европских држава. Динамика је невероватна И попуњеност капацитета на интензивној нези расте јасно брже него што се очекивало. У нашој је одговорности да заштитимо грађане. Ту одговорност смо преузели“, поручио је Шаленберг на конференцији за новинаре. Указао је да је веома важно брзо деловање, пре свега и ако се жели „спасити“ Божић и зимска туристичка сезона.

Министар здравља Волфганг Микштајн рекао је да ће већ за пар дана бити прекорачен број од 500 попуњених кревета на интензивној нези. Истовремено је указао на делотворност вакцине, рекавши да углавном невакцинисани прете да тешко оболе и доспеју на интензивну негу. Микштајн је пренео да је са покрајинама договорено да се са строжијим мерама осигура већа безбедност.

„Дугорочно ћемо ову пандемију само сви заједно моћи савладати ако што више људи у Аустрији буде заштићено вакцином“, поручио је он. Према прогнозама, у новембру се очекује да ће број дневно новозаражених достићи 15.000 до 20.000.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг