Свет

Донелу су одлуку! СВИ НЕВАКЦИНИСАНИ ОД СУТРА У ЛОКДАУНУ!

Аустрија ће од понедељка увести нове границе невакцинисаним. Мера, коју је најавио канцелар Александар Шаленберг има за циљ да ублажи притисак на болнице и интензивна одељења, преносе аустријски медији.

У борби против четвртог корона таласа, у Аустрији ће од понедељка важити карантин за невакцинисане особе. Тако су одлучили савезни канцелар Александар Шаленберг и шефови влада савезних држава. Мере су неопходне да би се „спречио колапс медицинске заштите“, наводи се у одлуци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме је Аустрија постала прва држава у Европи која је одобрила овако строге мере.

Два најтеже погођена региона, Горња Аустрија и Салцбург, први су најавили да ће увести затварање у понедељак.

Идеју о затварању искључиво за невакцинисане, влада је први пут изнела у септембру као одговор на сценарио ноћне море у којем би 30% кревета на интензивној интензивној нези било заузето пацијентима оболелим од ковида.

Та цифра тренутно износи 20% и расте. Здравствени званичници су све више узнемирени да ће болнице постати претрпане усред онога што називају „пандемијом невакцинисаних“.

Напуштање куће само у одређеним ситуацијама

Медији наводе да ће они који нису примили вакцину, нити су прележали болест, моћи да напуштају домове само у одређеним случајевима, попут одласка на посао или куповине основних животних намирница.

Дом ће смети да напусте и да би отишли до лекара или у апотеку и уколико брину о некој немоћној особи.

Биће им дозвољено и да се виђају са другим људима, али на отвореном.

Осим тога, сви грађани Аустрије биће у обавези да носе ФФП2 маске у затвореном простору.

Ово не би требало да се односи на децу млађу од дванаест година.

Могући су и строжи прописи

Мере предвиђене уредбом чине минимални оквир, савезне државе могу да превазиђу ове мере и донесу строжа правила. Уредба првобитно важи до 24. новембра, а затим би морала да буде продужена.

Аустрија последњих дана бележи драстичан пораст броја оболелих, а јуче је регистровано више од 13.000 нових случајева, што је рекорд од почетка пандемије.

Председник Александер Ван дер Белен упозорио је у суботу да је ситуација у неким болницама и интензивним одељењима „неподношљива“ и да би се могла даље погоршати ако се не предузму јаке мере.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс