Србија

ДР ЈАНКОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: Ово ће писати на умрлицама људи који су преминули од короне а лечили се приватно

Заменик директора Клиничког центра у Нишу проф. др Радмило Јанковић за „Блиц“ је рекао да здравствени радници у Србији сувише дуго трпе притиске и открио да је у овој установи дат налог да се у свим отпусним листама, као и у умрлицама наведе да ли се пацијент лечио приватно и шта је тамо примао од терапије, како би се та одговорност поделила.

Како истиче професор Јанковић, постоји проблематика која се односи на приватно лечење ковид пацијената. Како објашњава за „Блиц“, дешава се да их тамо не лече по протоколу који се користи у државним болницама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Проблематично је лечење у приватним ординацијама, не због самог лечења, и не због новца, него што се тамо углавном не лече пацијенти како треба, односно терапија која се даје прилично одскаче од протокола лечења који се примењује у државним институцијама. Пацијенти често осим тоне различитих антибиотика не добијају терапију која је ефикасна а то су, између осталог, антивирусни лекови. Они затим у болнице долазе касно, када је болест већ узнапредовала, и дешава се да на крају заврше са смртним исходом у државним здравственим установама. Највећи притисак је на лекаре који првенствено раде у јединицама интензивне неге, и фокус јавности је на њих. Док с друге стране, људи који лече приватно се „извуку“ и заборави се да су они ти код којих је неки пацијент најпре дошао. Због тога смо дали налог да се у свим отпусним листама, као и у умрлицама наведе да ли су се лечили приватно и шта су тамо примали од терапије, како би се та одговорност поделила. Сувише дуго здравствени радници у Србији трпе притиске, а то није у реду – каже професор Јанковић.

Извор: Блиц