Србија

ДР КОН ЉУТ: Велика је грешка што се не спроводе мере затварања, трпим понижење за целу нацију

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон рекао је у емисији „Персона нон грата“ да премијерка Србије тачно зна да би мере које је предложио Кризни штаб „спустиле криву“. „Оно што је тачно што је премијерка рекла је ако то будемо стално радили, онда ћемо непрекидно уводити и укидати мере, а главна ствар је имунизација. Као епидмиолог инсистирам тврдо на мерама, јер је то излаз из кризе. Очигледно да наша моћ није довољна“, додао је Кон. Епидемиолог каже и да је добио полицијско обезбеђење након протеста антиваксера испред његовог стана.

За своју изјаву да је „спреман да трпи понижење“, наводи да то каже онај ко је читав живот уложио у народно здравље, преноси Н1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Трпим понижење за целу нацију и све оно за шта се боримо да се оствари. Кризни штаб није скуп само лекара, него свих могућих струка, када говоримо да иступам испред медицинског дела треба да се посматра историјат. Ми нисмо у Кризном штабу увек имали јединствене ставове. Морам да објасним колегама епидемиолозима, у овој ситуацији у којој се налазимо, једино што артикулише глас епидемиолога је медицински део Кризног штаба“, напомиње Кон.

Каже и да је премијерки Ани Брнабић рекао да је велика грешка да се не спроводе мере које су тражили – десет дана затварања, померање радног времена и да се на то надовежу ковид порпуснице.

„Од тада ја непрекидно причам исто“, напомиње.

На питање да ли могу да траже изузеће Брнабић, Кон одговара да медицински део инсистира на својим ставовима и тврди да ће доћи до тога да морамо да имамо затварање и ковд пропуснице.

„Јер нема другог начина, тај начин је само привремен, једни начин изласка из ове ситуације је масовна имунизација. Имунизација би била довољна, али треба да дође на висок проценат. Тачно знам шта радимо, то што други не знају то је тако. Нема одступања што се тиче захтева о превентивним мерама да се поштују. Када неко стално тражи да се поштују мере, а ви добијате одговор да је инспекција урадила контроле, а онда гледате директан пренос догађаја где видите да се не поштују мере“, рекао је Кон.

„Премијерка саслуша и добро зна да је преузела одговорност. Ја инсистирам да све остане у записнику, буквално од речи до речи шта је изречено. По одлуци која је објављена у Службеном гласнику јасно је ко одлучује у овој земљи, то је Влада Србије“, додаје.

О томе што многи захтевају да напусти Кризни штаб, Кон каже:

„Ја не могу да сиђем с тог брода уколико ми неко не каже. Са њим тонем и ја. Ја се не удаљавам од тога. Како да изађем, на који начин да погледам у људе после. Сви здравствени радници су понижени у оваквој ситуацији, то сам рекао јавно и то говорим на Кризном штабу. Ово је крајње озбиљна борба“.

На питање о броју пацијената који су на респираторима, а који је „зарављен“ на 290, Кон каже да ту постоји динамика, и да је питање колико је људи на респираторима а колико на интензивној нези.

„Ово 290 мисли се на интубиране. То је питање за инфектологе. Али ко напада регистрацију, практично напада лекаре који пријављују“, додаје.

Кон очекује да ћемо до пролећа успети да стамено вирусу на пут и да се неће више овако појављивати, као и да то зависи и од вируса и од нас.

„Крај видим кроз максимално ангажовање које сад треба да имамо, требало је и раније да се препознају они који је то требало да раде, спуштање према младима, да схвате кроз разне школе да се о томе говори. Ми имамо такву ситуацију, деца се осећају да је кул бити против вакцина, то је страшно и то је последица претходне пандемније дубоко укорењених схватања њихових родитеља“, каже.

О претњама с друштвених мрежа и доласку испред стана

Кон каже да никада неће заборавити то што су демонстранти против ковид пропусница, испред његове зграде узвикивали „Менгеле, Менгеле“.

„То су заблудели људи који су наопаких доживљаја свега. Мимоишао сам се с њима. Да ли бих изашао? Све зависи, ја морам да рачунам и на своје здравље, тешко да бих се уздржао да не изађем, још већа патња би то била за моју породицу. Мислим да је полиција одрадила свој посао и ја им захваљујем. Одмах идемо у неку политизацију, зашто неко није ухапшен није то питање за мене. Није ово почело од јуче, није од тог дана“, рекао је Кон, показавши претње које су му упућене путем друштвених мрежа.

Кон наводи и да има представу како су знали где живи.

„Само новинари знају моју адресу. То је чињеница, имате ону емисију папарацо где је исто приказано. Подлога јесте и антисемитизам и увреда је намерна везана за Менгелеа, он је радио експерименте на близанцима, то је катастрофално, нешто најодвратније у историји. Поређење је неприхватљиво. Ја немам фиксни телефон, нема могућности да се другачије дође до мене, него да они који су стално долазили испред моје куће, они знају адресу“, рекао је.

Наводи и да се у медијима месецима говори против Кризног штаба.

„Увек је добра критика, поставља се ту питање начина и коришћења одређених термина. И зашто се дешава овај крешендо испред моје куће и куће професора Тиодоорвоћа. Постоји једна фама – контрадикторне изјаве. Шта је контрадикторно? Да ли ви мислите да ја радим добар посао? Ја сам свој живот предао, моје здравствено стање је фрагилно, ја сам све дао што сам могао, спреман сам да се жртвујем. Добио сам обезбеђење, с тим да ми нико није јавио, него ми је породица рекла да је испред марица“, рекао је Кон.

Рекао је и да се не осећа као „персона нон грата“ јер је добио огромну подршку од комшија и људи из улице.

„То није могло да се прође а да ми се неко није обратио и рекао пусти будале. Од Дома здравља Стари град до куће најмање десет пута сам застао да разговарам са људима. То вече је показало да постоје такви људи, што сам знао и раније. Ствар је у томе што они појма немају о чему причају, међу њима су они који повлаче конце“, додаје Кон.

Извор: Н1

Ознаке