Србија

ДР КОН: Важно је увести ковид пропуснице 24 сата, биће опасно ако се сударе грип и ковид

Медицински део Кризног штаба ће инсистирати на обавезним ковид пропусницама, нарочито уколико дође до масовних прослава за дочек Нове године

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон је гостујјући у Јутарњем програму коментарисао тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији, а споменуо је и став медицинског дела Кризног штаба о прослави Нове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Предраг Кон се осврнуо на корона бројке у нашој земљи и на чињеницу да је Светска здравствена организација прогласила Европу за епицентар заразе.

– Ми смо свакако још увек у ванредној ситуацији, иако је она нешто повољније у односу на ону катастрофалну каква је била. Ми се налазимо на континенту где је циркулација вируса максимална. То су чињеничне ствари и забрињавајуће, исто као што постоји појава делта плус соја са већом могућношћу трансмисије – упозорава Кон и додаје да делта плус сој показује доминацију у целом свету.

Говорећи о мерама наглашава да су мере које су биле ђачки кратки јесењи распуст дале резултате.

– Оно што је битно, синергистично су спроведене са увођењем ковид пропусница. Природни ток опадања бројки јесте био, али то нагло падање у узрасту ђака се види кроз две врста надзора, с једне стране – у Београду у основним школама је регистровано пет пута мање заражених, а у средњим десет пута; с друге стране ако се посматрају само лабораторијски прегледи и сруктура оболевања – у општем паду највише је опао број оболевања у предшколском и школском узрасту – навео је епидемиолог.

Кон је истакао да на основу тих чињеница се долази до закључка да прича да мере немају никаквог ефекта не стоји. Опомиње да ћемо тек у наредној седмици имати резултате ефекта поновног окупљања колектива, иако стоји мера ковид пропусница.

– Ми и даље верујемо да је важно увести ковид пропуснице 24 сата, зато што је то у овом тренутку једино што може дати резултат, а са друге стране већ сада треба озбиљно да размишљамо о распуштању школских колектива и о грипу који има највећи удар у децембру – истиче Кон.

Како објашњава биће врло тешко и опасно ако нам се сударе грип и ковид.

– Надамо се да се то неће десити, као што је био случај прошле зиме, али морамо бити спремни на сваки сценарио. Такође, ускоро морамо донети одлуку о зимском распусту. Почели смо о томе озбиљно да разговарамо – казао је др Кон.

Наглашава да је сада потпуно јасно да је бустер доза неопходна – четири месеца након друге дозе „Синофарма“ и после пет месеци за све остале вакцине.

– Јасно је потпуно да ћете се или вакцинисати или ћете се разболети. Дали смо до сада 7.400.000 доза вакцина у Србији. Вакцинација је примарна заштита и даје примарни имунитет. То је најбоља заштита коју човечанство има у овом тренутку – истакао је др Кон.

Епидемиолог наглашава да сви показатељи и сва истраживања, укључујући и особе са аутоимуним болестима, показују да вакцина јача имуни систем.

– То су све инактивисане вакцине и нове технологије су револуција у вакцинологији. Све вакцине су изузетно ефективне и дају резултат. Заменити вакцинацију лековима је идиотија. То је будалаштина, јер се лекови користе у лечењу, а вакцина је превенција – напомиње др Кон.

Када је реч о стању у болницама, др Предраг Кон казао је да ситуација изгледа овако:

– Један вакцинисан на три невакцинисана је стање у болницама. Не повећава се број вакцинисаних у болницама јер дајемо трећу дозу вакцине. Трећа доза код имунокомпромитованих препоручује се 28 дана након друге – рекао је др Кон и истакао да би медицински део Кризног штаба највише волео да не буде никаквих прослава Нове године.

Ипак, како наводи Кон, свесни су да то није могуће.

– Нико нас није питао за организовање прослава о којима се говори у медијима, али постоје градски штабови. Инсистираћемо на ковид пропусницама – закључио је Кон.

Извор: srbijadanas.com