Србија

ДР УДОВИЧИЋ УПОЗОРИО НАЦИЈУ: Вакцина, па одлазак на дочек Нове године

Улазимо у сезону слава, врло брзо ће и Нова година и Божић, и док једни бију битку за туђе животе због корона вируса, други планирају како да прославе све предстојеће празнике.

Командант Војне болнице Карабурма доц. др Иво Удовичић други рођендан заредом је недавно прославио у црвеној зони ове установе, а биће тако и са будућим празницима, те с тим у вези, апелује на све да славе у кругу породице, невакцинисанима да не иду на славе, а на све да се вакцинишу, па да иду на дочек Нове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ја сам само један пример скоро десетине хиљада здравствених радника који, ево, већ скоро две године радимо у ковид болницама у целој држави, и оно што је за нас заиста поражавајуће јесте дужина трајања. Ми смо самим тим одвојени од наших пацијената, одвојени на неки начин и од наших породица, радимо овај посао који је исцрпљујући, у специфичним условима, високоризичан и то је оно што је фрустрирајуће за нас. Посебно је фрустрирајуће када видимо да један део становништва живи потпуно нормално као да се ништа не дешава, а један део нас који непрекидно радимо већ другу годину у ковид систему, немамо времена ни за основне породичне ствари, да славимо рођендане, прослављамо празнике са својим породицама… – прича доц. др Удовичић.

Апел људима да помогну

Подсећа да се нису они школовали за овај посао, али да нема ко други да га ради. Зато апелује на људе да им помогну.

– Ми увек говоримо истину. У овим болницама је истина. Ово траје скоро више од два месеца, и трајаће сигурно још толико. Ми ћемо дочекати и предстојећу Нову годину у овој болници и божићне празнике, и плашим се да нећемо дочекати и Нову годину, и да ћу и следећи рођендан дочекати у овој болници. Рођендани се славе у кругу породице са децом, нажалост, ми то нисмо у могућности, нисмо у прилици, већ организујемо овде скромно колико може. Тешко јесте. Зато је мој апел да се помогне здравственим радницима. Границе постоје за свакога, па и за здравствене раднике. Плашим се да у једном тренутку неће моћи више да издрже и да ћемо бити у проблему – каже он.

Напомиње да су сви здравствени радници жељни свог посла и својих пацијената, који су у току епидемије и те како угрожени:

– Ми смо одвојени од наших болница и наших пацијената. И наши пацијенти стални немају могућност да се лече као што би требало да се лече под нормалним условима. Говоримо о не-ковид пацијентима. Дакле, наша права су узурпирана, права нас здравствених радника, десетине хиљада здравствених радника, који не можемо да се бавимо послом за који смо школовани, и права не-ковид пацијената да се лече.

Истиче да ова ситуација мора да се прекине и да је једни, условно речено, лек, вакцина.

– Не постоји лек. Чаробни лек не постоји. Није ово епидемија само у Србији, она је у целом свету, глобални проблем. И глобално гледана комплетна струка је стала иза вакцинације, подржава вакцинацију. Морамо да направимо колективни имунитет. Једино је то оно што ће спречити вирус да даље циркулише, да се даље мења. Видимо да овај вирус еволуира у опасније сојеве за нас, а за њега много бољи. Много лакше заражавају особље, много лакше избегавају наше имунитете, и плашим се да ћемо у једном тренутку доћи у ситуацију да ће вирус потпуно да избегава наша антитела ако се не вакцинишемо у великом броју и довољно брзо – каже Удовичић.

Свако ће доћи у контакт са вирусом

На питање да ли ће опет да позове све који планирају на дочек Нове године да је проведу код њих, као што је то учинио прошле године, доц. др Удовичић каже да је то оно што је најтрагичније за њих.

– То је нешто најтрагичније за нас здравствене раднике који радимо у ковид систему, када изађемо мртви уморни из болница и кренемо кући да преспавамо, онда видимо људе да нормално живе као да се ништа не дешава. Схватам ја све то, и све је то нормално, али опет је један једини корак потребан да помогну и они нама да се сви вратимо нормалном животу.

– Ја сам прошле године на једној конференцији позвао више из беса људе пошто су били планирани дочеци као и сада. Планирају се дочеци, а ми смо овде имали комплетно заражене породице, нажалост многе и преминуле, који су дошли непосредно након неких видова прослава. Углавном су то биле свадбе и велика рођенданска славља. Вирус не бира ни године, не бира ни пол, он ће заразити… Свако од нас ће доћи у контакт са вирусом. Не можемо више да га избегнемо. И оно што је моја порука свима, боље је да тај вирус сачекате ако сте вакцинисани, и ако имате спремну одбрану и антитела. Нећете имати тежи облик болести, нећете завршити на респиратору, умрети – каже доц. др Удовичић.

И он, као и већина здравствених радника и епидемиолога препоручује да се слави у кругу породице.

– Једини начин да зауставимо ширење вируса јесте да ограничимо контакте. То је основно епидемијско правило. И, да носимо маске, да држимо дистанцу, хигијену. Ако већ славите, славите у кругу породица, што мањи број људи, и што мањи контакт. Онима који су невакцинисани саветујем да не иду на славе, не само да ризикују своје здравље, него ризикују да у том тренутку буду преносилац, заразе неког, па да се после кају – истакао је командант Војне болнице Карабурма.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс